ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Άλλο ένα χαράτσι στην ψηφιακή οικονομία

10:37 - 13 Ιουλ 2017 | Οικονομία
ΣΕΒ: Άλλο ένα χαράτσι στην ψηφιακή οικονομία
Την απόσυρση και τον προσεκτικό επανασχεδιασμό του άρθρου 55, του σχεδίου νόμου για τη «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων» προτείνει με επείγουσα παρέμβασή του ο ΣΕΒ προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Λ. Κονιόρδου.

Όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή που εστάλη χθες από τον ΣΕΒ προς την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να προτείνει προς νομοθέτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη θέσπιση εύλογης αποζημίωσης των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, με τρόπο αιφνιδιαστικό και χωρίς τη δέουσα τεχνική προετοιμασία ή διαβούλευση με την αγορά.

 

«Για τον ΣΕΒ, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των πολιτιστικών αγαθών αποτελεί βασική αρχή που πρέπει να διέπει τις συναλλακτικές σχέσεις και εν γένει τους εμπορικούς κανόνες. Ωστόσο το νέο αυτό τέλος έχει σχεδιασθεί πολύ πρόχειρα και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλες επιβαρύνσεις, φορολογικές και μη, που έχουν καταστήσει το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον ως ένα από τα πλέον εχθρικά στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιβαρύνει δε, περαιτέρω μια ειδική κατηγορία προϊόντων που συνδέονται άμεσα με την ψηφιακή οικονομία, όπου η Ελλάδα υστερεί δραματικά», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, κ. Άκης Σκέρτσος.

 

Ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, όπως αυτή εξαγγέλθηκε με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής COM(2015) 626 final, της 9.12.2015, με τίτλο: «Προς ένα σύγχρονο, πιο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας»,  ο ΣΕΒ καλεί την ελληνική πολιτεία να διαβουλευτεί ενεργά με τους φορείς του κλάδου, ώστε να προκύψει η βέλτιστη δυνατή διατύπωση, που θα σταθμίζει με ολοκληρωμένο τρόπο και επαρκή αιτιολόγηση κάθε παράμετρο του σύνθετου αυτού ζητήματος. 

 

Καταλήγοντας, ο ΣΕΒ σημειώνει  ότι η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει ότι στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.