ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χιλιάδες κλικ στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού

08:55 - 04 Αυγ 2017 | Οικονομία
Χιλιάδες κλικ στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού
Τη θετική αποδοχή του κοινού είχε η εκκίνηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πολλοί θέλησαν να την επισκεφθούν και να δουν από κοντά τη διαδικασία, ωστόσο δεν ολοκλήρωσαν τα βήματα καθώς απαιτούνται αρκετά δικαιολογητικά.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την ιστοσελίδα μέχρι χτες αργά το απόγευμα επισκέφθηκαν 6000, οι 2.300 ξεκίνησαν την υποβολή των δικαιολογητικών και μόλις οι 150 έφθασαν στο 3ο βήμα της διαδικασίας. Συνολικά απαιτούνται συνολικά 10 βήματα για να γίνει η αίτηση. Σήμερα αναμένεται μάλιστα να δοθούν περαιτέρω στοιχεία για την επισκεψιμότητα.

 

Πάντως τις επόμενες δύο εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό, οπότε και θα υπάρξει περαιτέρω εξοικείωση, να αρχίσουν να κατατίθενται ολοκληρωμένες αιτήσεις. Σημειώνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα φέρει φόρτο εργασίας στα Πρωτοδικεία καθώς για να ενταχθεί κανείς στη διαδικασία απαιτείται να λάβει από αυτά το Πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης όπως και το Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης πτώχευσης. Χωρίς την έκδοση των δύο πιστοποιητικών δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Για την έκδοση των δύο αυτών εγγράφων απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 400.000 αιτήσεις αναμένεται να υποβληθούν στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών που θα αρχίζει να τρέχει από τις 3 Αυγούστου 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εκτιμάται ότι οι 150.000 αιτήσεις θα επιδιώξουν να ρυθμίσουν τα δάνεια που έχουν στις τράπεζες και οι υπόλοιπες 250.000 θα αφορούν κυρίως χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία.

 

Οι οφειλές, δε, ανέρχονται προς τις ΔΟΥ στα 100 δισ. ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία στα 35 δισεκ. περίπου ενώ τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες τα 105 δισεκ.

 

Ενδεχόμενα προβλήματα

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η περίοδος του Αυγούστου αναμένεται, λόγω διακοπών αλλά και της πρώτης επαφής της αγοράς με την πλατφόρμα, να είναι, κατά κάποιο τρόπο, πειραματική. «Η έλλειψη εμπειρίας από την αγορά ενδεχομένως να οδηγήσει σε ελλείψεις στους προς κατάθεση φακέλους, που θα απαιτηθεί εν συνεχεία να συμπληρωθούν» αναφέρουν σχετικά τραπεζικά στελέχη. Ούτως ή άλλως ο όγκος των εγγράφων είναι μεγάλος κι απαιτεί εξοικείωση όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν.

 

Παράλληλα παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πόσες επιχειρήσεις τελικά θα μπορέσουν να καρπωθούν τα οφέλη της διαδικασίας, καθώς το προαπαιτούμενο για ύπαρξη μιας θετικής χρήσης την τελευταία τριετία είναι για πολλούς «όνειρο απατηλό». Βέβαια, όπως αναφέρουν, οι εισηγητές της ρύθμισης ένα τέτοιο κριτήριο είναι αναγκαίο για να ξεχωρίζει η «ήρα από το σιτάρι», δηλαδή οι επιχειρήσεις που έχουν δείγματα αναβίωσης.

 

Πάντως η προσδοκία είναι μεγάλη από την ολοκλήρωση κι εφαρμογή του σχετικού νομικού πλαισίου για των εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και των παράπλευρων ρυθμίσεων, όπως για τη δικαστική προστασία δημοσίων λειτουργών και τραπεζικών στελεχών. «Μένει να φανεί στην πράξη» τονίζει στέλεχος της αγοράς αφήνοντας μια χαραμάδα προβληματισμού για ενδεχόμενα νομικά ζητήματα που ίσως προκύψουν στην πορεία ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία για όσους «κουρέψουν» οφειλές. Οι προσδοκίες πάντως είναι μεγάλες στην κυβέρνηση καθώς, όπως αναφέρεται, για πρώτη φορά η επιχειρηματική κοινότητα έχει στα χέρια της ένα ολοκληρωμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί από τη μια τον οφειλέτη κι από την άλλη όλες τις πλευρές των πιστωτών ( Δημόσιο , Τράπεζες και Προμηθευτές) να αναζητήσουν μια οικονομική λύση για την επιβίωση της εταιρείας.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.