ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μίχαλος: Τα επόμενα βήματα μετά τη χαλάρωση των capital controls

12:48 - 04 Αυγ 2017 | Οικονομία
Μίχαλος: Τα επόμενα βήματα μετά τη χαλάρωση των capital controls
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τη νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η χαλάρωση στα capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου του 2017 αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της οικονομίας και της αγοράς στην κανονικότητα και σίγουρα είναι μία θετική απόφαση.

Ωστόσο, μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, και περισσότερο από δύο χρόνια επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό για να εξοβελίσει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά και τις επιχειρήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει τάχιστα να απελευθερώσουν τις ροές κεφαλαίων χρήματος και κυρίως να επανεξεταστούν και να καταργηθούν όλα τα πρόσθετα βάρη που έχουν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων με τα τραπεζικά ιδρύματα με αιτιολογία τα υψηλό γραφειοκρατικό κόστος που επέφεραν τα capital controls.

Πρέπει να υπάρξει μείωση σε όλα τα τέλη και τις προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες, καθώς τα υψηλά αυτά κόστη επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό μαρασμό.

Το αμέσως επόμενο βήμα που θα γίνει θα πρέπει να είναι αυτό της άρσης των περιορισμών μεταφοράς κεφαλαίων των επιχειρήσεων στο εξωτερικό προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που έχει χαθεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις, βήμα που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και τώρα με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που επανέφερε την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.