ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Flexys ρίχνεται στο κυνήγι για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ

17:50 - 09 Αυγ 2017 | Οικονομία
Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον της εταιρείας Flexys για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με τον βελγικό τύπο. Συγκεκριμένα η εφημερίδα «De Tijd» κάνει αναφορά στο ενδιαφέρον της Flexys υπό τον τίτλο: «Η Flexys ρίχνεται στο κυνήγι για την εξαγορά της ελληνικής ΔΕΣΦΑ».

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την «De Tijd», o διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου του Βελγίου, Flexys, εντείνει τις προσπάθειές του να εισέλθει στην ελληνική ενεργειακή αγορά, καταθέτοντας πρόταση για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, μέσω του επενδυτικού σχήματος Snam, Enagas, Fluxys, Gasunie στο οποίο συμμετέχει.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι το βελγικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας του ελληνικού δικτύου αερίου και υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ συμμετέχουν έξι κοινοπραξίες στις οποίες συγκαταλέγονται και όλα τα μεγάλα ονόματα της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης δικτύων αερίου.

H De Tijd σημειώνει επίσης, ότι με την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εισπράξει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, τα οποία σκοπεύει να διαθέσει, μεταξύ άλλων, για την αποπληρωμή των ελληνικών οφειλών.

Από την πλευρά της η βελγική Flexys, η οποία ήδη από τα προηγούμενα χρόνια συμμετέχει στη διαχείριση διάφορων ξένων αγωγών, έκανε και επίσημα το ενδιαφέρον της γνωστό, προσθέτει η εφημερίδα. Η βελγική εταιρεία συμμετέχει σε κοινοπραξία που αποτελείται από άλλους τρεις ευρωπαίους διαχειριστές: την ιταλική Snam, την ισπανική Enagas και την Ολλανδική Gasunie. Η Snam είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Ιταλίας και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη, η Enagas είναι η εταιρεία συμμετοχών που δραστηριοποιείται στις υποδομές φυσικού αερίου στην Ισπανία, ενώ η Gasunie διαχειρίζεται το ολλανδικό σύστημα φυσικού αερίου.

Τέλος, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μια ακόμα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ελληνικής ΔΕΣΦΑ μερικά χρόνια νωρίτερα (όταν η αζερική Socar προσέφερε 400 εκατομμύρια ευρώ), οδηγήθηκε τελικά σε ναυάγιο, καθώς προσέκρουσε στο βέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:54 - 09 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.