ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Il Manifesto:Η υπόθεση Γεωργίου και η αρχή της ελληνικής κρίσης

11:19 - 17 Αυγ 2017 | Οικονομία
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος άρθρου της ιταλική εφημερίδας "Il Manifesto" βρέθηκε η υπόθεση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και η αρχή της ελληνικής κρίσης.

Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της "Il Manifesto" αναφέρει ότι ο κ. Γεωργίου  καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή από το εφετείο, διότι απέστειλε στην Eurostat τα στοιχεία σχετικά με το έλλειμμα του 2009, αλλά δεν ενημέρωσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συνεχίζει λέγοντας "Μέσα στο διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση, από τη στιγμή που, σύμφωνα με ό,τι έχει διαρρεύσει, πολλά μέλη του είχαν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πώς είχε υπολογισθεί η συνολική σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ για την συγκεκριμένη χρονιά", γράφει η ιταλική εφημερίδα. Παράλληλα, η "Il Manifesto" αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά συνέβαλαν στην έγκριση των προγραμμάτων διεθνούς οικονομικής υποστήριξης της χώρας, και στην εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ στο άρθρο, εκτιμάται ότι από την μία κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι στα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης υπήρξε κακοδιαχείριση της ελληνικής δημόσιας οικονομίας. Από την άλλη, όμως, εκφράζεται η άποψη ότι "είναι άλλο τόσο βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να πει στην δικαστική αρχή μιας δημοκρατικής χώρας πώς πρέπει να γίνονται οι δίκες και να βγαίνουν οι διάφορες αποφάσεις". Σχετικά με την διαπίστωση αυτή, η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται και στο σχετικό περιεχόμενο της ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά από τοποθετήσεις μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το όλο θέμα.

Τέλος, η "Il Manifesto" υπενθυμίζει ότι ο πρώην υπουργός και καθηγητής οικονομικών Μανώλης Δρεττάκης έχει παραθέσει σειρά στοιχείων, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το πώς υπολογίσθηκε η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ για το 2009, με αναφορά σε δαπάνες που δεν είχαν υπολογισθεί ποτέ στο παρελθόν. "Για όλους αυτούς τους λόγους, την τελευταία λέξη, σχετικά με οριστικές καταδίκες ή αθωωτικές αποφάσεις, θα μπορεί να την πει, όπως σε κάθε δημοκρατική χώρα, μόνον ο Άρειος Πάγος", καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.