ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα όσα αλλάζουν στο καθεστώς των capital controls

07:57 - 01 Σεπ 2017 | Οικονομία
Όλα όσα αλλάζουν στο καθεστώς των capital controls
Σε εφαρμογή μπαίνουν από σήμερα οι νέες ρυθμίσεις για τα capital controls, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει και η εφαρμογή της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών.

Βασικότερη αλλαγή στο καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων θα αποτελέσει η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης του ποσού των 1.800 ευρώ ανά μήνα για κάθε λογαριασμό. Aξίζει βέβαια να σημειωθεί πως αντί για 21.840 ευρώ το χρόνο οι πολίτες θα μπορούν τώρα να βγάζουν από τις τράπεζες μέχρι 21.600 ευρώ, ήτοι 240 ευρώ λιγότερα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δεσμευτεί στη Βουλή στις18 Μαΐου για την πλήρη άρση των capital controls μέχρι το τέλος του 2017, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται να αγγίζει τα όρια της ουτοπίας.

Αναλυτικότερα η περιορισμένη χαλάρωση των περιοριστικών όρων, περιλαμβάνει μέτρα για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες ενώ θα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε τράπεζα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη.

 Επιπρόσθετα οι επαγγελματίες αγρότες θα μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος λογαριασμός.

Θα επιτρέπεται ακόμη το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας από εργαζόμενο σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετική τράπεζα από εκείνη που τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η περαιτέρω ανάληψη άνω του ποσού των 1.800 ευρώ, ισχύει μόνο για όσους καταθέτουν φυσικό χρήμα στην τράπεζα (ανάληψη έως και το 100% των ποσών που καταθέτουν) και για εμβάσματα από το εξωτερικό (ανάληψη του 50% του ποσού του εμβάσματος).

Τελευταία τροποποίηση στις 08:04 - 01 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.