ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης:Δύο απαράβατοι κανόνες για την Eldorado-Βγαίνει άδεια για την Ολυμπιάδα

15:14 - 12 Σεπ 2017 | Οικονομία
Σταθάκης:Δύο απαράβατοι κανόνες για την Eldorado-Βγαίνει άδεια για την Ολυμπιάδα
«Δύο απαράβατους κανόνες πρέπει να τηρεί η επένδυση» της Eldorado, διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον Realfm. Παράλληλα, από το ΥΠΕΝ πως την Παρασκευή το ορυχείο της Ολυμπιάδας θα λάβει την προσωρινή άδεια 6μηνης λειτουργίας έως το τέλος της διαδικασίας της διαιτησίας.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, είπε για το θέμα της Eldorado και τους κανόνες που η κυβέρνηση επιθυμεί να πληρούνται: "Πρέπει πρώτον η επένδυση να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής", σημείωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί η παραγωγή ενός μεταλλεύματος το οποίο περιέχει αρσενικό δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια σημαίνει ότι χρειάζεται ύψιστη περιβαλλοντική ασφάλεια προκειμένου να μην βιώσουμε οικολογικές καταστροφές.

«Συνεπώς η θέση μου είναι πάρα πολύ απλή: Χρειάζεται να διασφαλίζονται οι ύψιστοι περιβαλλοντικοί όροι, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία» συμπλήρωσε.

Ο δεύτερος όρος πρόσθεσε είναι η εταιρεία να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, «δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργία στην Ελλάδα, που αποτελεί βασικό διακύβευμα και αντικείμενο διαμάχης, γιατί δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμη η μέθοδος που προτείνουν, ούτως ώστε να έχει όφελος η ελληνική οικονομία. Πρέπει όλα τα μεταλλεύματα να παραχθούν στην Ελλάδα, μαζί και ο χρυσός, διότι αλλιώς δεν έχει ιδιαίτερο όφελος η ελληνική οικονομία πέρα από τις θέσεις απασχόλησης δηλαδή. Αλλά η καθετοποίηση σημαίνει 80% της αξίας θα μείνει στην Ελλάδα». 

Καταλήγοντας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε: «Άρα η θέση μας είναι πολύ απλή. Αυτοί οι δύο είναι οι όροι. Υπάρχουν θέματα τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί από την εταιρία και από το δημόσιο. Αντί τον τεχνικό διάλογο που πρότεινε η εταιρία για να τα επιλύσουμε, προτείναμε τη διαιτησία. Η διαιτησία βγαίνει αυτήν την εβδομάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι υπεύθυνο, άρα προχωράμε συντεταγμένα στην καλύτερη λύση, που την έχει αποδεχθεί και η εταιρία, να πάμε στη διαιτησία και να ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα εκεί».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.