ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Road Show: «Κλειδί» η τρίτη αξιολόγηση

08:51 - 22 Σεπ 2017 | Οικονομία
Road Show: «Κλειδί» η τρίτη αξιολόγηση
Όπως πάντα, οι δηλώσεις μετά από ένα road show, ειδικά απ’ όσους συμμετείχαν ή είχαν την ευθύνη της… επιτυχίας του, είναι θετικές και αυτό είναι εύλογο και επόμενο. Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα τέτοιων εκδηλώσεων δεν είναι άμεσα μετρήσιμα, ούτε καθρεφτίζονται αμέσως στην αγορά.

Πάντως, το φετινό road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο φιλοξένησε τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, καθώς το παρόν έδωσαν 33 εταιρείες, από 30 ομίλους.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 650 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, ενώ συμμετείχαν 90 επενδυτικά funds και 125 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων από κορυφαία επενδυτικά «σπίτια».

Στο επίκεντρο ασφαλώς βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, λόγω της ξεχωριστής επικαιρότητας, καθώς από αυτόν τον κλάδο εξαρτώνται τα πάντα. Από εκεί και πέρα, επενδυτικά μιλώντας, οι κλάδοι που οι ξένοι διαχειριστές έκαναν επενδυτικό focus ήταν αυτοί της ενέργειας, των υποδομών και του real estate.

Οι ξένοι κρίνουν ότι σ’ αυτούς τους κλάδους πρωτίστως αλλά και σε κάποιους άλλους υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση. Στα ακίνητα, οι τιμές έχουν «λιώσει», ενώ στις υποδομές και την ενέργεια, τα μεγάλα – κοσμογονικά – projects είναι μπροστά.

Όμως, το κυρίαρχο ζητούμενο είναι η τρίτη αξιολόγηση, το πότε θα κλείσει, το χρονοδιάγραμμα, κ.λπ. Οι ξένοι διαχειριστές γνωρίζουν άριστα ότι όσο ελκυστικές επενδυτικές περιπτώσεις κι αν υπάρχουν σε μια χώρα ή σε ένα χρηματιστήριο, αν το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον δεν παρέχει το… έλασσον της ασφάλειας, τότε δεν αξίζει καν τον κόπο.

Η τρίτη αξιολόγηση είναι το κλειδί για τα υπόλοιπα, καθώς το κλείσιμό της θα οριοθετήσει πολλά για το ρίσκο χώρας. Πάντως, στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Γ. Χουλιαράκη που χαρακτήρισε την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος ως καθοριστική, καθώς θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει και να αποκτήσει δυναμική.

Επίσης, θα ανοίξει το δρόμο για την Ελλάδα, να ανακτήσει την πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:11 - 22 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.