ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πρελούδιο» εν όψει αξιολόγησης οι «υψηλές» αφίξεις στην Αθήνα

11:09 - 23 Σεπ 2017 | Οικονομία
«Πρελούδιο» εν όψει αξιολόγησης οι «υψηλές» αφίξεις στην Αθήνα
Ξεκάθαρα μηνύματα για την εφαρμογή των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να στείλουν οι υψηλοί επισκέπτες από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς που καταφθάνουν στην Αθήνα τη Δευτέρα μια μέρα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βιζέρ αναμένεται να επαναλάβουν ότι η γρήγορη εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου από το μνημόνιο εξαρτάται από την τάχιστη εκπλήρωση υποχρεώσεων και κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης.

Ειδικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι πέρα από τους δημόσιους επαίνους για την πορεία της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια θα εστιάσουν στις κατ΄ ιδίαν επαφές στην έναρξη της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) για χρέη προς τις τράπεζες, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και στα θέματα των διαθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο. Κι αυτό ώστε να μην υπάρξει μια πιθανή αναβολή της άφιξης των Θεσμών στην Αθήνα που είναι προγραμματισμένη αμέσως μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Στο επίκεντρο το ενδιαφέροντος της ελληνικής πλευράς αναμένεται να τεθεί η διαδικασία σταδιακής εξόδους στις αγορές, η Προληπτική Πιστωτική Γραμμής (ECCL) που σχετίζεται με την αναγκαία διαμόρφωση διαθεσίμων 10 - 15 δισ. ευρώ ώστε να αποφευχθούν «εκβιασμοί» από τις αγορές ενόψει της ολοκλήρωσης του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.Επίσης η αποχώρηση ή όχι του ΔΝΤ από το πρόγραμμα τον Φεβρουάριο αλλά και η πορεία των μέτρων για το χρέος αναμένεται να συζητηθούν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Βίζερ δήλωσε την Τετάρτη ότι ειδικά για την Ελλάδα θα υπάρξει ένα αυστηρότερο πλαίσιο εποπτείας από αυτό που δόθηκε σε άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο (όπως η Ιρλανδία) ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο νέων μέτρων για τη διετία 2019-2020 που ωστόσο έχουν ήδη προκαθοριστεί σε γενικές γραμμές (αφορολόγητο, συντάξεις). Απλά θα έλθουν νωρίτερα εάν δεν πιαστούν οι στόχοι για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.