ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο οδικός χάρτης του Μακρόν για το μέλλον της ΕΕ

18:07 - 26 Σεπ 2017 | Οικονομία
Ο οδικός χάρτης του Μακρόν για το μέλλον της ΕΕ
Μιλώντας στη Σορβόννη, ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε έναν οδικό χάρτη με προτάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιλαμβάνει την δημιουργία κοινού αμυντικού προϋπολογισμού και ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου.

Στην ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ευρώπη, παρότι βρέθηκε στη δίνη μίας «άνευ προηγουμένου» κρίσης, έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, ενώ κατέθεσε προτάσεις αναφορικά με την οικονομία, την άμυνα, την τρομοκρατία, το προσφυγικό και την κλιματική αλλαγή.

«Έχουμε περάσει μία δύσκολη μακρά περίοδο κρίσης στην Ευρώπη. Πληρώσαμε για τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά σήμερα είμαστε σε φάση προόδου. Η ανάπτυξη δεν είναι δυνατό να έρθει πάλι μεμονωμένα. Είμαστε ένας ενιαίος φορέας και έτσι πρέπει να χτίσουμε πλέον το μέλλον. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει για όλους με τους ίδιους όρους. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για κεντρικό οικονομικό σύστημα και κοινή οικονομική πολιτική στην Ευρώπη είναι προτάσεις που πρέπει να μελετήσουμε αλλά και να προωθήσουμε» τόνισε ο κ. Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε πως η πρώτη πολιτική μεταρρύθμιση στην Ε.Ε. πρέπει να αφορά την άμυνα, προτείνοντας έναν κοινό αμυντικό προϋπολογισμό και μια κοινή αμυντική δύναμη.  «Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Αλλά πρέπει να εργαστούμε από κοινού στην Ευρώπη για να χρηματοδοτήσουμε το δικό μας αμυντικό προϋπολογισμό. Και πρέπει να πάμε πέρα από αυτό. Η αδυναμία μας να συνεργαστούμε σε αυτό υποβαθμίζει την αξιοπιστία μας. Χρειαζόμαστε μια κοινή στρατηγική κουλτούρα. Χρειαζόμαστε στρατιώτες από διαφορετικές χώρες για αυτό. Η Ε.Ε. θα πρέπει να εξοπλιστεί με μια κοινή αμυντική δύναμη» σημείωσε.

Υπογράμμισε δε πως η ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει το δικό της προϋπολογισμό για να χρηματοδοτεί κοινά επενδυτικά σχέδια και να διασφαλίσει την σταθερότητα σε περιόδους κρίσεων. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του κ. Μακρόν, την ευθύνη για τον ξεχωριστό αυτό προϋπολογισμό πρέπει να έχει ένα υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο θα ελέγχεται από ένα κοινοβούλιο.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός κατώτατου μισθού στην Ε.Ε., ο οποίος θα προσδιορίζεται στην οικονομική πραγματικότητα της κάθε χώρας, ενώ επανέφερε την ιδέα της επιβολής ενός φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με στόχο τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου συνεργασίας με την Αφρική. «Δύο χώρες της Ε.Ε. έχουν φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών: η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να τον υιοθετήσουμε για ολόκληρη την Ευρώπη» επισήμανε. 

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο γάλλος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου για την επιτάχυνση και εναρμόνιση της επεξεργασίας των αιτημάτων για την έκδοση ασύλου, ενώ πρότεινε και την σταδιακή συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων. Ανέφερε επίσης πως θέλει να εφαρμοστεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ένταξη και επαγγελματική εκπαίδευση των μεταναστών. 

«Οι πιέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητές μας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα πολιτική για το μεταναστευτικό. Θα προτείνουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού οργανισμού για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Το ζήτημα δεν αφορά μεμονωμένες χώρες αλλά όλους μας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα μέλη μας που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι «σκοτώνει τον πλανήτη και αυτό είναι γεγονός», ενώ πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να δράσουμε και όχι απλά να αντιδράσουμε σε αυτό το γεγονός. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Η Ευρώπη ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους βασικότερους εχθρούς μας.»

Μάλιστα τόνισε ότι μια κυρίαρχη Ευρώπη πρέπει να έχει την δυνατότητα να επιτύχει έναν οικολογικό μετασχηματισμό, ο οποίος θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας. «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά για αυτό και να σκεφτούμε την Ευρώπη σαν μια ενιαία οντότητα, ώστε να επωφεληθούν όλοι από αυτό» ανέφερε. «Δεν θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό σε μια ημέρα, αλλά δεν μιλήσουμε ποτέ για αυτό δεν θα συμβεί. Ας κάνουμε ένα σχέδιο για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, αλλά ας αρχίσουμε» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μακρόν κάλεσε την Ε.Ε. να συγκροτήσει ένα σχέδιο για την στήριξη των καθαρών ενεργειακά οχημάτων και των απαραίτητων υποδομών, όπως των σταθμών φόρτισης.

Τέλος, σχετικά με το φλέγον ζήτημα της τρομοκρατίας, ο κ. Μακρόν τόνισε ότι η βασική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι αυτή των μετακινήσεων. «Ζούμε σε μία περίεργη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η τρομοκρατία είναι παρούσα και απειλεί τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εύρεση νέων τρόπων αντίδρασης. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις απειλές. Προτείνω τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας τα μέλη της οποίας θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τν αντιμετώπιση των απειλών και την θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών του κόσμου», σημείωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:19 - 26 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.