ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χόγιερ:Πάνω από 2 δισ. στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2017

15:32 - 29 Σεπ 2017 | Οικονομία
Χόγιερ:Πάνω από 2 δισ. στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2017
Εύσημα στο ελληνικό δημόσιο για τις απορροφήσεις από το πακέτο Γιούνκερ απένειμε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, στα εγκαίνια των νέων γραφείων του ελληνικού τμήματος το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ήμασταν πριν την κρίση, παραμείναμε εντός της κρίσης και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και μετά από αυτή, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επενδυτική στρατηγική της τράπεζας και της χώρας.

Με στραμμένο το βλέμμα στην αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ», ο κ. Χόγιερ τόνισε ότι η ΕΤΕπ έχει υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνίες ύψους 1,27 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής και το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017, ύψος που θα φέρει την Ελλάδα στην 6η θέση της απορροφητικότητας, αμέσως μετά τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Σήμερα, η συνολική έκθεση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, ανέρχεται στα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Χόγιερ σημείωσε ότι βλέπει θετικές ενδείξεις, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα του, αυτή η ανάπτυξη να αποτυπωθεί και στις τσέπες των πολιτών.

Ο ίδιος μίλησε για τη στρατηγική της τράπεζας, η οποία επενδύει τόσο στις υποδομές όσο και στις νέες τεχνολογίες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το ελληνικό δημόσιο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων έχουν συστήσει το Ταμείο Συμμετοχών (equi fund), το οποίο θα στηρίξει μικρομεσαίες και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ένα από τα έργα προς έγκριση από την ΕΤΕπ είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας γραμμής του μετρό της Αθήνας από Άλσος Βεΐκου μέχρι το Γουδί, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να προέλθει από την τράπεζα. Άλλες χρηματοδοτήσεις που εξετάζονται αφορούν την οδική ασφάλεια, την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, αστικές αναπλάσεις, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, έργα στερεών και υγρών αποβλήτων κ.α.

Μεταξύ άλλων, ο Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε κολακευμένος από τα δημοσιεύματα που τον χρήζουν υποψήφιο διάδοχο του Βολφανγκ Σόιμπλε, αλλά ξεκαθάρισε πως είναι «εξαιρετικά χαρούμενος» ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τις ευχαριστίες όλης της ελληνικής κυβέρνησης στον κ. Χόγιερ για την ισχυρή παρουσία της ΕΤΕπ στη χώρα μας, τονίζοντας την ανάγκη για την εμβάθυνση και τη διεύρυνση της συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της τράπεζας αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:55 - 29 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.