ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018-Τα σενάρια νέων μέτρων λιτότητας

09:20 - 02 Οκτ 2017 | Οικονομία
Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018-Τα σενάρια νέων μέτρων λιτότητας
Ιδιαίτερα αισιόδοξο φέρεται να είναι το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μάλιστα θεωρεί δεδομένο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ για το 2017. Συγκεκριμένα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θέτει υψηλές προσδοκίες με το ΑΕΠ να ανέρχεται στο 2,2% ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος (όχι 13η σύνταξη).

Είναι πολύ πιθανό μέχρι τον Νοέμβριο να αλλάξουν πολλά, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί ότι ο αναθεωρημένος στόχος του 1,8% του προϋπολογισμού μπορεί να επιτευχθεί, αν ωστόσο δεν προκύψουν απρόβλεπτες δυσκολίες στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης μετά την άφιξη  των θεσμών στην Αθήνα και πριν κατατεθεί το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο.

Παρ’όλα αυτά, για να επιτευχθεί το όλο εγχείρημα θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να ανέρθει στο 2,4%, γεγονός που το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αμφισβήτησε την περασμένη Παρασκευή. Ειδικότερα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει:

  • Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,4%
  • Μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,2%
  • Αύξηση του συνόλου των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων (ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου) κατά 12,6%
  • Αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,7%
  • Αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,4%.

Αν ωστόσο υπάρξουν αστοχίες στον ρυθμό ανάπτυξης δεν αποκλείεται καθόλου το ενδεχόμενο για νέα μέτρα λιτότητας από το 2018.

Ενδεικτικά τα μέτρα αυτά που είναι πιθανό να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2018, μπορεί να περιλαμβάνουν την αύξηση στις εισφορές του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις, την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που μέχρι τώρα αποτέλεσαν εξαίρεση. Επιπρόσθετα, πιθανή είναι η κατάργηση επιδομάτων, τα οποία συγχωνεύονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% για τις ιατρικές δαπάνες, ένα μέτρο που θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τους συνταξιούχους.

Τα παραπάνω μέτρα αποτελούν ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τον ρυθμό ανάπτυξης. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η κατάσταση στα αισιόδοξα σενάρια του οικονομικού επιτελείου δυσχεραίνεται ιδιαίτερα από τη δυναμική των φορολογικών εσόδων, τα οποία παρουσιάζουν έντονα σημάδια κόπωσης και τη δεξαμενή των δημοσίων δαπανών, που έχει ελάχιστα περιθώρια μειώσεων.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:25 - 02 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.