ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρέχει με τις καταβολές ληξιπρόθεσμων οφειλών η κυβέρνηση

09:52 - 20 Οκτ 2017 | Οικονομία
Τρέχει με τις καταβολές ληξιπρόθεσμων οφειλών η κυβέρνηση
Φορτσάρει η κυβέρνηση στην προσπάθεια αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς αποτελεί βασική μνημονική υποχρέωση και θα κρίνει την καταβολή της τελευταίας υποδόσης ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ποσό που διατέθηκε από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 1,696 δισ. ευρώ έναντι 1,214 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη καταβολή στο τέλος Αυγούστου.

Ουσιαστικά το Σεπτέμβριο καταβλήθηκε το ποσό των 482 εκατ. ευρώ που είναι και το μεγαλύτερο φέτος.

Τον περασμένο Μάρτιο είχαν διατεθεί 391 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο δόθηκαν 306 εκατ. ευρώ.

Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, το ποσό που διατέθηκε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασε στα 897 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, μέσα στον Σεπτέμβριο διατέθηκε, επιπλέον των καταβολών για ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέσα από τις διαδικασία των επιστροφών φόρου ποσό πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να συνεχιστεί ο ρυθμός αποπληρωμής οφειλών και τον Οκτώβρη, καθώς στο τέλος του μήνα το EWG θα αποφανθεί αν τηρήθηκε η δέσμευση.

Πάντως, στην οδό Νίκης υποστηρίζουν ότι πλέον ο μνημονιακός στόχος έχει ήδη υπερκαλυφθεί κι ευελπιστούν ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα σφραγίσει και την ολική εκταμίευση της δόσης από τν προηγούμενη αξιολόγηση.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.