ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέμα χρόνου το swap ομολόγων 30 δισ. από το Δημόσιο

09:00 - 15 Νοε 2017 | Οικονομία
Θέμα χρόνου το swap ομολόγων 30 δισ. από το Δημόσιο
Θέμα χρόνου είναι πια η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, με την οποία το Δημόσιο αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν έως το 2042.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταλλαγή θα γίνει με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι ομολογιούχοι που θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με τα νέα δεν πρόκειται να υποστούν ζημιά, αλλά ούτε και θα προσκομίσουν κάποιο κέρδος. Αντιστοίχως, από τη συναλλαγή αυτή το Δημόσιο Χρέος δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

Οι δανειστές έχουν δώσει την έγκρισή τους για την υλοποίηση της ανταλλαγής και η επιτυχία των εκδόσεων αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση του κλίματος.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων και να φτιαχτεί η καμπύλη αποδόσεων, ώστε να υποστηριχθούν και οι επόμενες προσπάθειες εξόδου στις αγορές.

Οι κινήσεις για το swap αναμένονται πολύ σύντομα, ακόμα και εντός της Τετάρτης, ενώ η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές προσδιορίζεται μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:48 - 15 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.