ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός: Στοχεύει σε 2,74 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις

08:55 - 22 Νοε 2017 | Οικονομία
Προϋπολογισμός: Στοχεύει σε 2,74 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις
Σε 2,74 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 2018 στοχεύει ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν περίπου 2 δισ. ευρώ από διαγωνισμούς που θα ολοκληρωθούν εντός του 2018 και ακόμα 613 εκατ. ευρώ από διαγωνισμούς που έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, αλλά η πρώτη δόση θα καταβληθεί εντός του επόμενου έτους. Επίσης 112 εκατ. ευρώ προβλέπονται από δόσεις προηγούμενων συμφωνιών ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως αναφέρεται, βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων:

• η πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ (εταιρείες συντήρησης τροχαίου υλικού ΟΣΕ)
• η μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
• η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Μαρίνων Χίου, Πύλου, Θεσσαλονίκης (Αρετσού, Καλαμαριά) και Αλίμου.

Για το τελευταίο διάστημα επισημαίνεται πως:

• Ολοκληρώθηκε το 2016 ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Το συνολικό τίμημα ύψους 45 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε το 2017.
• Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 έτη ολοκληρώθηκε εντός του 2017 με αντίτιμο ύψους 1.234 εκατ. ευρώ. Επιπλέον του τιμήματος των 1.234 εκατ. ευρώ, θα καταβάλλεται ετήσιο τέλος παραχώρησης της τάξεως των 22,9 εκατ. ευρώ για 40 έτη.
• Ολοκληρώθηκε η επέκταση της σύμβασης για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» και αναμένεται η 1η δόση εντός του 2017.
• Ολοκληρώθηκε η αξιοποίηση επιλεγμένων ακινήτων και εκτάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
• Ο διαγωνισμός της πώλησης του 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, οπότε και αναμένεται να εισπραχθεί το αντίστοιχο τίμημα.
• Αναμένεται το τέλος της διαδικασίας πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Η πρώτη δόση του τιμήματος αναμένεται να καταβληθεί το 2018.
• Ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης και το τίμημα θα καταβληθεί στις αρχές του 2018.
• Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και το τίμημα θα καταβληθεί το 2018.

Για το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) στο κείμενο του προϋπολογισμού τονίζεται πως ο ρόλος του "είναι σημαντικός".

«Κάτω από την στέγη της εξάλλου, έχουν ενταχθεί δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κομβικούς τομείς της εθνικής οικονομίας οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις επενδυτικές και καταναλωτικές αποφάσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και άλλα κρίσιμα μεγέθη όπως η ιδιωτική κατανάλωση, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, η απασχόληση, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και η εν γένει ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, υπό την διαχείριση της εταιρείας έχει ενταχθεί ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος είναι ικανός να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη τοπικών ή ευρύτερων οικονομιών κλίμακας με στόχο τη γενικότερη ανάπτυξη», αναφέρεται

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.