ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2018

13:30 - 28 Νοε 2017 | Οικονομία
ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2018
Αύξηση του ΑΕΠ 2,3% για το 2018 και 2% για το 2019 προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ στη νέα πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία.

Κατανάλωση και επενδύσεις θα είναι η αιχμή του δόρατος, ενώ οι εξαγωγές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία λόγω της αυξημένης ζήτησης από το εξωτερικό.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Η αύξηση της απασχόλησης στήριξε τα εισοδήματα και την ιδιωτική κατανάλωση, αν και πολλές από τις θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι προσωρινής ή μερικής απασχόλησης και εξασφαλίζουν την ελάχιστη αμοιβή.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τόνωσε τις εξαγωγές, ενώ η διεθνής ανάκαμψη στηρίζει τα τουριστικά έσοδα.

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παραμένει σημαντική, ενώ ο πληθωρισμός και η πίεση στις αμοιβές παραμένει αδύναμος, συμπληρώνει ο ΟΟΣΑ.

Όπως σημειώνεται η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση βελτιώνεται. Μολονότι χάθηκαν καταθέσεις κατά την περίοδο της κρίσης και δεν έχουν ακόμα επιστρέψει, η πρόσβαση του εγχώριου κλάδου στη διατραπεζική βελτιώνεται και η χρήση του ELA περιορίζεται.

Ωστόσο, ο κλάδος συνεχίζει να καταγράφει αρνητική πιστωτική επέκταση και τα κόκκινα δάνεια (NPLs) παραμένουν υψηλά (36% του συνόλου στις αρχές του 2017).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.