ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα "αγκάθια" της τέταρτης αξιολόγησης

09:03 - 06 Δεκ 2017 | Οικονομία
Τα "αγκάθια" της τέταρτης αξιολόγησης
Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση είναι αυτή στην οποία έχουν μεταφερθεί όλες οι δύσκολες αποφάσεις και κατά την οποία θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, ώστε να διασφαλιστεί –όσο γίνεται– ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της μετά την έξοδό της από το μνημόνιο και να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι βασικές αποφάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι της τέταρτης αξιολόγησης αφορούν κυρίως τα δημοσιονομικά, δηλαδή το κατά πόσον θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, κυρίως το 2019. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, αποφασιστικός θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ. 

Αν το Ταμείο κρίνει ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 με μόνο τη μείωση των συντάξεων, θα εισηγηθεί την παράλληλη μείωση και του αφορολογήτου κατά τον επόμενο χρόνο, αντί του 2020. Η απόφαση αυτή περιπλέκεται, εφόσον το Ταμείο αποφασίσει να μη συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Αλλα επιμέρους δύσκολα σημεία, όπως οι συντάξεις αναπηρίας, αλλά και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, θα απασχολήσουν επίσης τη διαπραγμάτευση, η οποία επιδιώκεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο ή Ιούνιο. 

Το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης θα συνδυαστεί με τη διαμόρφωση του μεταμνημονιακού πλαισίου λειτουργίας της Ελλάδας, για το οποίο όλα δείχνουν ότι θα είναι κάτι περισσότερο δεσμευτικό από την «καθαρή έξοδο», χωρίς, όμως, νέο μνημόνιο.

Κρίσιμο στοιχείο θα είναι η ελάφρυνση του χρέους, η οποία εκτιμάται ότι θα συνδεθεί με προϋποθέσεις συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:05 - 06 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.