ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Τι προτείνει για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και υπουργό Οικονομικών

16:12 - 06 Δεκ 2017 | Οικονομία
Κομισιόν: Τι προτείνει για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και υπουργό Οικονομικών
Σειρά προτάσεων για την εμβάθυνση στη Ευρωζώνη παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ των προτάσεων, η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκού Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) για την παροχή οικονομικής συνδρομής σε κράτη μέλη με χρηματοοικονομικές δυσχέρειες.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το ΕΝΤ θα λειτουργεί με βάση το νομικό πλαίσιο της ΕΕ και θα βασίζεται στην υπάρχουσα δομή του ESM με διατήρηση των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών και θεσμικών δομών του, όσον αφορά και στον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων.

Το ΕΝΤ θα ενεργεί επίσης και ως δανειστής έσχατης ανάγκης για να διευκολύνει την ομαλή εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

Με την πάροδο του χρόνου, το ΕΝΤ θα μπορεί επίσης να αναπτύξει νέα χρηματοδοτικά μέσα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται να εγκρίνουν αυτή την πρόταση έως τα μέσα του 2019.

Αναφορικά με τη θέση του ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και τα πιθανά καθήκοντά του, αυτός θα έχει ρόλο αντιπροέδρου της Επιτροπής και προέδρου του Eurogroup, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες Συνθήκες της ΕΕ.

Η νέα αυτή θέση, σύμφωνα με την Κομισιόν, αναμένεται να ενισχύσει τη συνεκτικότητα, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λογοδοσία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής για την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ, με πλήρη σεβασμό στις εθνικές αρμοδιότητες.

Εάν επιτευχθεί κοινή συμφωνία σχετικά με τον ρόλο του υπουργού έως τα μέσα του 2019, θα είναι δυνατή η δημιουργία αυτής της θέσης στο πλαίσιο της σύνθεσης της επόμενης Επιτροπής.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου με μορφή προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο οποίος θα ενσωματωθεί ως ειδική γραμμή στον κοινοτικό προϋπολογισμό και θα έχει σταθεροποιητικό ρόλο στα κράτη μέλη σε περιόδους κρίσεων.

Η Ευρωομάδα θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να εκλέξει τον υπουργό ως πρόεδρό της για δύο διαδοχικές θητείες, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι δύο θητείες.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:51 - 06 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.