ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο ηλεκτρονικά θα γίνονται οι πλειστηριασμοί

12:10 - 09 Ιαν 2018 | Οικονομία
Μόνο ηλεκτρονικά θα γίνονται οι πλειστηριασμοί
Με ηλεκτρονικά μέσα θα γίνονται αποκλειστικά οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πολυνομοσχέδιο και αποτελεί αναγκαία παρέμβαση-προϋπόθεση, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο τόσο για τις οφειλές προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο

«Η διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα επιτυγχάνει τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους και την ελαχιστοποίηση του προσωπικού κόστους. Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνεται η καθολική εφαρμογή του» σημειώνεται σχετικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η βασική επιχειρηματολογία για την προώθηση της καθολικής εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ότι και αυτός διέπεται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου.

Από το υπουργείο αναφέρουν ότι «με τον τρόπο αυτό είναι βέβαιο ότι επιτυγχάνεται το υψηλότερο δυνατό πλειστηρίασμα, που σημαίνει ότι ο οφειλέτης αποπληρώνει το μέγιστο δυνατό τμήμα της οφειλής του και απελευθερώνεται από αυτό. Την ίδια στιγμή, διασώζεται η πραγματική αξία των εκπλειστηριαζόμενων πραγμάτων. Στους φυσικούς πλειστηριασμούς, αντιθέτως, η προσφορά είναι μία και κλειστή, το οποίο συνεπάγεται ότι για μια ελάχιστα μεγαλύτερη προσφορά είναι δυνατό μια περιουσία να αλλάξει χέρια. Το σύστημα της μίας κλειστής προσφοράς υιοθετήθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν παρασιτικά φαινόμενα σε βάρος του οφειλέτη.»

Όπως αναφέρεται, η  νομοθετική πρόταση κινείται προς τις εξής τρεις κατευθύνσεις:

  • πρώτον, κατάργηση όλων των προβλέψεων που αφορούσαν αποκλειστικώς τους φυσικούς πλειστηριασμούς·
  • δεύτερον, προσαρμογή των υπολοίπων διατάξεων στον αποκλειστικό τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα·
  • τρίτον, βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου με βάση τη μέχρι σήμερα εφαρμογή.

Όπως, μάλιστα, τονίζεται «επειδή ο τρόπος διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα είναι πλέον αποκλειστικός, η έννομη τάξη έχει υποχρέωση πρόβλεψης εναλλακτικής όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να ορισθεί ως υπάλληλος του πλειστηριασμού συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης (κατάσχεσης), οπότε ο επισπεύδων περιλαμβάνει στην εντολή του άρθρου 927 τη δήλωση να οριστεί συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του κράτους, αφού προηγουμένως εξαντληθεί η δυνατότητας ανεύρεσης συμβολαιογράφου εντός της περιφέρειας του εφετείου. Διευκρινίζεται ρητώς ότι η εναλλακτική αυτή ουδόλως μεταβάλλει την τοπική αρμοδιότητα του δικαστηρίου.»

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:16 - 09 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.