ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποχαιρετισμός Ντάισελμπλουμ: Τσίπρας και Τσακαλώτος το έκαναν πιο εύκολο

11:16 - 12 Ιαν 2018 | Οικονομία
Αποχαιρετισμός Ντάισελμπλουμ: Τσίπρας και Τσακαλώτος το έκαναν πιο εύκολο
Αποχαιρετιστήρια συνέντευξη στους Financial Times έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «όλα έγιναν πιο εύκολα με την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα με υπουργό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν ολοκληρωτικά αλλάξει την σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα από τότε... Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση» δήλωσε. 

Ο Ντάισελμπλουμ, που διαδέχτηκε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Eurogroup το 2013 και πήρε το βάπτισμα του πυρός με την επιβολή των δύσκολων μέτρων στην Κύπρο, παραδέχεται στη συνέντευξή του πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά», αν και δηλώνει πως χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Ο Ντάισελμπλουμ λέει ακόμη πως παρά τις φήμες ότι οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ήθελαν ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, όταν τα πράγματα με την Ελλάδα έδειχναν να φτάνουν σε αδιέξοδο, ήταν χώρες της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης εκείνες που το ζητούσαν.

Πολλές από αυτές, λέει ο ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και είχαν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα.

«Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν ‘ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B’», είπε, ενώ όπως τονίζει, ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος».

Ο Ντάισελμπλουμ παραδίδει την προεδρία του Eurogroup σήμερα στον πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας είπε "ναι" σε όλα

«Ο Ντάισελμπλουμ ομολόγησε αυτό που όλοι ξέρουμε. Δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση, γιατί ο Τσίπρας είπε "ναι" σε όλα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνέντευξη του τέως επικεφαλής του Eurogroup στους FT.  

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε την οπισθοδρόμηση που παρατηρείται στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «όλοι βολεύονται. Το θέμα είναι να βολεύονται οι πολίτες. Ο Τσίπρας πρέπει να εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες για τη μετά το πρόγραμμα εποχή».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:16 - 12 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.