ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο υπερταμείο 15 ΔΕΚO και… 40.000 εργαζόμενοι

11:30 - 20 Ιαν 2018 | Οικονομία
Στο υπερταμείο 15 ΔΕΚO και… 40.000 εργαζόμενοι
Mε συνοπτικές διαδικασίες πέρασαν χθες στο υπερταμείο 15 ΔΕΚΟ που ελέγχονταν αποκλειστικά από το Δημόσιο.

Πλέον οι διοικήσεις τους δεν θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά θα αξιολογούνται και θα επιλέγονται από την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) στην οποία οι θεσμοί έχουν δικαίωμα άσκησης «βέτο» (όπως και η ελληνική πλευρά) για όλες τις αποφάσεις μέσω του εποπτικού συμβουλίου.

Η λίστα

Αναλυτικά -σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΣΠ-, στο υπερταμείο μεταβιβάζονται και «με τη βούλα» από το Δημόσιο το 34% της ΔΕΗ (το 17% παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ), το 50,3% της ΕΥΔΑΠ, το 51% της ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ-HELEXPO, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (μειοψηφικό ποσοστό), οι Ελληνικές Αλυκές, η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, η Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγας Κορίνθου και το ΟΑΚΑ.
Εκτός βγήκαν τελικά η Αττικό Μετρό και οι Κτιριακές Υποδομές, ενώ ο ΟΣΕ και η ΕΛΒΟ εκτιμάται ότι θα ενταχθούν σε επόμενη φάση. Για την ΕΑΒ θα προηγηθεί αξιολόγηση ώστε να διαπιστωθεί το αν πλήττεται η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Νέα πρότυπα

Οπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας, σκοπός της είναι να συγκεντρώσει κάτω από μια ενιαία δομή τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων συμμετοχών σε στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, και να προωθήσει νέα πρότυπα, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες της σύγχρονης εποχής, που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Οι παράγοντες του υπερταμείου προσέθεταν ότι οι στόχοι είναι υψηλοί και απαιτούν συλλογική προσπάθεια, διαφάνεια, αξιοκρατία, ανάληψη ευθύνης, μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό, εξωστρέφεια και ανοιχτή επικοινωνία για να εδραιωθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα στελέχη και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
Τέλος, δηλώνουν πως στο τέλος αυτής της μακράς διαδρομής, και όταν σταδιακά θα έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξει συμβολή στην επιτυχία του μετασχηματισμού του πιο νευραλγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, των δημόσιων επιχειρήσεων, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και είναι κομβικής σημασίας, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.