ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Σήμερα η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης-Τον Φεβρουάριο η δόση

09:30 - 22 Ιαν 2018 | Οικονομία
Eurogroup: Σήμερα η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης-Τον Φεβρουάριο η δόση
Στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και στην έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων αναμένεται να συμφωνήσει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή το EuroWorking Group (EWG) έκρινε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα, που είχαν συμφωνηθεί, έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση κι ως εκ τούτου κατέληξε στην έγκριση ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Εάν σήμερα το Eurogroup εγκρίνει με τη σειρά του την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται να ξεκινήσει μια σειρά διαδικασιών στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την εκταμίευση της πρώτης υποδόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η πρώτη υποδόση εκτιμάται πως θα αποδεσμευτεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων ανέρχεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα αναφέρεται πως εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα ελληνικό ταμειακό απόθεμα για τη μετα-μνημονιακή εποχή.

Ο ίδιος αξιωματούχος διαμηνύει ότι  μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με ορίζοντα τη λήψη πολιτικών αποφάσεων τον Ιούνιο.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα θα λάβει το βάπτισμα του πυρός ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.