ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα και χρέος στη ζυγαριά του ΔΝΤ

09:01 - 26 Ιαν 2018 | Οικονομία
Μέτρα και χρέος στη ζυγαριά του ΔΝΤ
Το πώς θα παραμείνει το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στην Αθήνα εξέτασαν στη συνάντηση, που είχαν χτες στο Νταβός μεταξύ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ήδη, σύμφωνα ,με πληροφορίες, το Ταμείο επιδιώκει να παραμείνει στην Αθήνα, κάτι άλλωστε που προβλέπει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο που προβλέπει ενεργό ρόλο για τον υπερατλαντικό θεσμό. Μάλιστα ορίστηκε και ο αντικαταστάτης της Ντέλιας Βελκουλέσκου, ο Πίτερ Ντόλμαν, που μέχρι πέρυσι ήταν επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη Λευκορωσία ενώ είχε εργαστεί στο παρελθόν και στα προγράμματα του Ταμείου σε Ιρλανδία, Ρωσία και Ουκρανία. Ο κ. Ντόλμαν αναμένεται να έχει πολύ δουλειά καθώς θα εποπτεύσει τη δημοσιονομική πορεία και θα αποφανθεί για το εφικτό του σεναρίου του προϋπολογισμού, που κρίνει την εμπροσθοβαρή ή μη εφαρμογή μέτρων το 2019 (αφορολόγητο).

Το Ταμείο, πάντως, για πολιτικούς λόγους, δηλαδή για την ενίσχυση του ρόλου του απέναντι τόσο στη διοίκηση Τραμπ, αλλά και για την διατήρηση της παρέμβασης του βαθέος αμερικανικού κατεστημένου (που είναι στο «DNA» του ΔΝΤ) σε μια ζωτική γεωπολιτικά περιοχή επιδιώκει την συνέχισή της παρουσίας του. Ωστόσο για να γίνει αυτό αφενός θα πρέπει να δείξει στα μέλη της διοίκησής του ότι το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, να βρει μια φόρμουλα συνεργασίας με την Αθήνα σε μια πορεία εφαρμογής περιοριστικών μέτρων ειδικά στις συντάξεις, αλλά και να πείσει τους Ευρωπαίους να κουρέψουν το χρέος.

«Συναντήθηκα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρην για την πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για τους κοινούς στόχους για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την εξασφάλιση ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, τα οποία είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο twitter.

Στην ανακοίνωσή της ανέφερε για τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα μεταξύ άλλων ότι «υπογράμμισα ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαία για να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και μία επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να εργασθούμε μαζί στην κατεύθυνση αυτών των κοινών στόχων».

Στο θέμα του χρέους στάθηκε για άλλη μια φορά η Ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ενώ για την ελάφρυνση χρέους τονίστηκε ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ισορροπίας μεταξύ Αθηνών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται θα διαφανεί το επόμενο διάστημα όταν θα κληθεί το ΔΝΤ να εγκρίνει (Letter of Intent), απότοκο της τελευταίας αξιολόγησης. Η επιστολή θα είναι υπογεγραμμένη από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και περιλαμβάνει τις νέες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα.

Πάντως ο ρόλος του Ταμείου αναμένεται να αποσαφηνιστεί μετά και τη διαμόρφωση της κυβέρνησης στο Βερολίνο οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος της Ελλάδας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.