ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδυτές και ανάδοχοι σχολιάζουν την έκδοση του 7ετούς ομολόγου

22:20 - 08 Φεβ 2018 | Οικονομία
Επενδυτές και ανάδοχοι σχολιάζουν την έκδοση του 7ετούς ομολόγου
Θετικά σχόλια για την απόδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου από αναδόχους και επενδυτές παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το Πρακτορείο Reuters, συγκρίνοντάς το με ομόλογα άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης.

Η απόδοση του ελληνικού επταετούς αποδίδει δήλωσε στο Πρακτορείο Reuters ανάδοχος της έκδοσης. «Πρόκειται για μια καλή απόδοση σχετικά με τις άλλες εκδόσεις τους», δήλωσε ο Nicholas Wall, διαχειριστής χαρτοφυλακίων της Old Mutual Global στο πρακτορείο Bloomberg. Ορισμένοι επενδυτές θα αλλάξουν ελληνικά ομόλογα που κατέχουν με το νέο 7ετές, εκτίμησε. Από την πλευρά του ο Dimitris Dalipis, της Alpha Trust Mutual Fund Management SA στην Αθήνα, δήλωσε ότι η τιμολόγηση σήμερα είναι υψηλότερη από ότι θα ήταν πριν από μια ή δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η Ελλάδα θέλει να δοκιμάσει τις αγορές. Η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται ότι βελτιώνεται, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες, πρόσθεσε.

«Το ομόλογο προσέλκυσε προσφορές ύψους άνω των 6,8 δισεκ. ευρώ. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά», δήλωσε ανάδοχος της έκδοσης στο Reuters. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν βιαζόταν να βγει στις αγορές. Η έκδοση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, αλλά λόγω της δυσμενών συνθηκών στις αγορές αποφασίστηκε η αναβολή της έκδοσης έως ότου οι συνθήκες ηρεμήσουν. «Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην έκδοση και οι επενδυτές δεν αισθάνονται ότι πιάνουν ένα επικίνδυνο αντικείμενο αγοράζοντας το ομόλογο», δήλωσε έτερος ανάδοχος.

«Η Ελλάδα, που πρόκειται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, ανυπομονεί να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να έχει πρόσβαση σε νέο χρήμα. Με το 7-ετές ομόλογο είναι η πρώτη φορά που αντλεί πλήρως νέο χρήμα» σημειώνει το Reuters και προσθέτει: Οι θεσμικοί επενδυτές είχαν ανάμεικτες αντιδράσεις έναντι της πώλησης. Θεσμικός επενδυτής δήλωσε ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές βελτιώσεις της Ελλάδας, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει συζήτηση στην ομάδα του για πιθανή αγορά ομολόγου. Φαίνεται ότι τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται, είπε. Πλησιάζουν στην έξοδο από τα προγράμματα, ωστόσο πρέπει ακόμη να επεξεργαστούν πώς θα μειωθεί το βάρος του χρέους και πόσο θα διαγραφεί, πρόσθεσε ο θεσμικός επενδυτής.

Τραπεζίτης δήλωσε στο Reuters ότι οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών πιθανώς θα είχαν την ευελιξία να μελετήσουν ενδελεχώς τα θεμελιώδη, που σχετίζονται με το όνομα, αντί να περιορίζονται από τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας. Τρίτος επενδυτής, δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν αγοράζει ομόλογα λόγω της διαφοράς της απόδοσής τους από τα γερμανικά ομόλογα. "Η Ελλάδα αψηφά τις νευρικές αγορές. Η Ελλάδα εξέδωσε το πολυαναμενόμενο νέο ομόλογο, προσελκύοντας ισχυρή ζήτηση των επενδυτών για το 7ετές ομόλογο, παρά την αστάθεια των διεθνών αγορών", μεταδίδει το πρακτορείο. Σε πρώτο στάδιο δέχθηκε εντολές για αγορά ύψους 7 δισεκ. ευρώ, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος. Πρόκειται για πολύ καλό αποτέλεσμα. Αποδεικνύει ότι η απόφασή μας να περιμένουμε δύο ημέρες ήταν σωστή, πρόσθεσε. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε σχέση με τις 2 προηγούμενες εκδόσεις, επεσήμανε ο αξιωματούχος. Μέτρο της επιτυχίας της έκδοσης θα είναι η συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών, επισημαίνεται.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις επενδυτών. Επενδυτής, που διατήρησε την ανωνυμία του, χαρακτήρισε ελκυστική την έκδοση. Από την πλευρά του ο Nick Wall της Old Mutual Global Investors, δήλωσε ότι είναι θετικός έναντι της Ελλάδας και ότι σε σύγκριση με ομόλογα άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης τα ελληνικά τα θεωρεί ελκυστικότερα. Επιπροσθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των επενδυτών. "Έχουμε καλά νέα από τις αγορές, η συναλλαγή πηγαίνει καλά, υπάρχει τεράστια ζήτηση ... βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο", δήλωσε σε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, καταλήγει το Reuters.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.