ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Επιτεύξιμο φέτος το πλεόνασμα 3,5%-Έτσι θα μειωθούν οι φόροι

17:49 - 12 Φεβ 2018 | Οικονομία
Στουρνάρας: Επιτεύξιμο φέτος το πλεόνασμα 3,5%-Έτσι θα μειωθούν οι φόροι
Σε ομιλία του στο Ελληνο-Ισπανικό Εμπορικό Επιμελτήριο με θέμα το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε πως υπάρχουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστούν ομαλά και εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως έχει εξαλειφθεί πλέον πλήρως το δημοσιονομικό και εξωτερικό έλλειμμα και βελτιώθηκε την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, έγινε στροφή προς τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά με αποτέλεσμα οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να φτάσουν το 33,1% του ΑΕΠ από 19% το 2009, σημείωσε.

Στο δημοσιονομικό κομμάτι, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα θα υπερβεί το στόχο που έχει τεθεί για το 2017 (1,75% του ΑΕΠ), τόνισε ότι ο στόχος του 3,5% για το 2018 θεωρείται «επιτεύξιμος».

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε επίσης τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδας πως μία προληπτική γραμμή στήριξης θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος χρηματοδότηση και προσφέροντας εγγυήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ειδικά εάν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές έχουνε επιδεινωθεί.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ακόμη ότι το υφιστάμενο δημοσιονομικό μίγμα δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να αλλάξει. Περισσότερη έμφαση, όπως είπε, πρέπει να δοθεί στη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της κρατικής περιουσίας, και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Αυτές οι κινήσεις, όπως είπε, θα οδηγήσουν σε μία πιο δίκαιη κατανομή των δημοσιονομικών βαρών και θα δώσουν τη δυνατότητα για μείωση των υπερβολικά υψηλών φόρων.

Όσο αφορά τέλος τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων την επόμενη διετία, τόνισε ότι είναι φιλόδοξοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Υπενθύμισε τέλος ότι οι τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις μέσα στο 2018, όπως την εφαρμογή των αυστηρότερων κανόνων για τις προβλέψεις επισφαλών δανείων και τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.