ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Η συζήτηση στην προανακριτική θα κρίνει την υπόθεση Novartis

22:05 - 12 Φεβ 2018 | Οικονομία
Σταθάκης: Η συζήτηση στην προανακριτική θα κρίνει την υπόθεση Novartis
Από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει συζήτηση στην προανακριτική και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν, θα φανεί η διάρκειά της και ποια θα είναι η συνέχεια, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στην ΕΡΤ για την υπόθεση της Novartis.

«Η κριτική της Ν.Δ. περί πολιτικής σκευωρίας είναι παράλογη. Ξεπερνάει τις δυνατότητες οποιασδήποτε κυβέρνησης να κάνει κάτι τέτοιο με ένα μείζον διεθνές θέμα. Και σίγουρα, δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη. Επίσης, φαντάζει αδιανόητο η Ν.Δ. να είναι ένα μονολιθικό κόμμα, με μια φωνή για όλα τα θέματα. Λογικό είναι στο εσωτερικό της να έχει διαφοροποιήσεις. Ο τρόπος που τις αντιμετωπίζει είναι δικό της θέμα» πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για τα νέα κριτήρια χορήγησης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) της ΔΕΗ τόνισε ότι το νέο ΚΟΤ δίνει έκπτωση 30% σε όσους καλύπτουν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος ενώ για όσους λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (300.000 νοικοκυριά) η έκπτωση αυξάνεται σε 70%. Έτσι, από 150 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των χρεώσεων τετραμήνου για το ρεύμα, θα πληρώνουν λιγότερα από 50 ευρώ. Επίσης προστέθηκαν προστατευτικές δικλείδες για φαινόμενα δόλιας χρήσης και αυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια ένταξης των ΑμεΑ και όσων χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα για την ανάκτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ για τα οποία η επιχείρηση πραγματοποιεί μελέτη ανάλυσης.

Για το θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός ΠΕΝ ανέφερε ότι η πρώτη κατοικία είναι πλήρως προστατευμένη με βάση τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη και ότι η εντύπωση που δίνεται, πως θα γίνει μπαράζ πλειστηριασμών δεν ισχύει. Δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν καθόλου πλειστηριασμοί, έχει συσσωρευτεί ένα υψηλό απόθεμα. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πλειστηριασμοί που θα αφορούν κυρίως συναλλαγές που εμπίπτουν στο εμπορικό δίκαιο. Οι πλειστηριασμοί θα είναι μετρημένοι και λελογισμένοι επειδή δεν υπάρχει αγορά και οι στόχοι των τραπεζών είναι ρεαλιστικοί.

Και για την έξοδο από τα Μνημόνια ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Μετά τον Αύγουστο η ελληνική οικονομία δεν θα χρειάζεται χρηματοδότηση, οπότε μιλάμε για καθαρή έξοδο. Η όποια εποπτεία θα είναι ανάλογη αυτής που ισχύει για Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Συμφωνία ουσιαστικά της επόμενης ημέρας θα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για την ανάπτυξη, για την κοινωνική στήριξη και για τις μεταρρυθμίσεις που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Λίγο υπομονή μέχρι τον Αύγουστο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.