ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Παρίσι προσβλέπει ο Τσακαλώτος για χαλάρωση της λιτότητας

13:25 - 19 Φεβ 2018 | Οικονομία
Στο Παρίσι προσβλέπει ο Τσακαλώτος για χαλάρωση της λιτότητας
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της διαβεβαιώνει o Έλληνας Υπουργός Οικονομικών και παραπέμπει στο Γάλλο πρόεδρο σε σχέση με την ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων. Η Ελλάδα θα βγει το προσεχές καλοκαίρι από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που της επιτρέπει εδώ και οκτώ χρόνια τη χρηματοδότηση του χρέους της σε αντάλλαγμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και των σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στη συνέντευξη που παραχωρεί στη «Les Echos», ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών είναι σίγουρος για αυτό το κρίσιμο στάδιο και υπολογίζει επίσης σε ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε η χώρα να μπει σταδιακά σε κανονικότητα. Δίνει επίσης τη μαρτυρία του σχετικά με την εμπειρία του στo πλαίσιο του Eurοgroup και διαβεβαιώνει ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή της χώρας του να παραμείνει στο ευρώ και να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος.

Αναφερόμενος στο μαξιλάρι ρευστότητας εν οψει ενόπλου στις αγορές τονίζει: «Το Eurogroup του Ιουνίου 2017 αναφέρει  ότι είναι έτοιμο να παράσχει κεφάλαια για να συστήσουμε ένα «προστατευτικό αποθεματικό» («μαξιλάρι ασφαλείας»). Αυτό το αποθεματικό δεν λειτουργεί συμπληρωματικά στην προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ως εναλλακτική. Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξουν πολλαπλές ασπίδες προστασίας. Η ακριβής σύσταση αυτού του αποθεματικού θα προσδιοριστεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αλλά αναμένεται να ανέλθει συνολικά μεταξύ των 15 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, το οποίο κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί, όσο και από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης από τις αγορές.»

Στέλνει, μάλιστα, ένα μήνυμα στις επενδυτές. «Η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης.  Έχει επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες.. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε.»

Σε σχέση με στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%;

  Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει:  «Προς το παρόν, εργαζόμαστε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων που έχουμε διαπραγματευτεί. Είναι δύσκολο, δεν το επιλέξαμε, αλλά πρέπει να το διαχειριστούμε. Τώρα αν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναπτυξιακής πρωτοβουλίας στην Ευρώπη, υπό την ώθηση του EmmanuelMacron, μπορούμε να ελαφρύνουμε αυτούς τους περιορισμούς, τότε γιατί όχι; Υπάρχουν  πολλές ιδέες στο τραπέζι είτε υπέρ ενός επενδυτικού προϋπολογισμού είτε υπέρ μίας ευρωπαϊκής ασφάλισης ανεργίας* .  Μετά από 30 χρόνια νεοφιλελευθερισμού, φαίνεται όλοι να συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα κατά της ανισότητας προάγουν την ανάπτυξη. Ακόμη και το ΔΝΤ ανέφερε πρόσφατα ότι οι ανισότητες είναι επιζήμιες για την ανάπτυξη.»

* [σ.σ. Επισημαίνεται ότι η ακριβής απόδοση των λεγομένων του υπουργού έχει ως εξής:  “Υπάρχουν πολλές ιδέες στο τραπέζι υπέρ ενός σταθεροποιητικού προϋπολογισμού που θα δουλεύει είτε μέσω επενδύσεων (όπως συμβαίνει στη Γαλλία), είτε μέσω επιδομάτων ανεργίας (όπως συμβαίνει στην Ιταλία)].

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.