ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και γρηγορότερα

16:27 - 25 Φεβ 2018 | Οικονομία
Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και γρηγορότερα
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν το πολύ μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, προειδοποιεί η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, χαρακτηρίζοντάς τη μείωση αυτή, προτεραιότητα.

Η επικεφαλής του SSM, σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής τονίζει ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) με βιώσιμο τρόπο είναι «σε μεγάλο βαθμό μια δουλειά σε εξέλιξη» και «βασική προτεραιότητα».

«Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και να τα κάνουν ταχύτερα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες έχουν καλές δυνατότητες κερδοφορίας οι οποίες, όμως, ακυρώνονται από την ανάγκη για προβλέψεις έναντι των κόκκινων δανείων. «Γι’ αυτό είναι βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή νέων NPLs, βελτιώνοντας τα κριτήρια πιστώσεων και καθαρίζοντας τους ισολογισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τα NPLs κατά 40% ως τα τέλη του 2019. «Αν μια τέτοια βελτίωση επιτευχθεί ως το 2019, τότε οι τράπεζες θα μπορούν καλύτερα να αφιερώσουν τους πόρους τους… στις παραδοσιακές εργασίες τους», τόνισε.

Η χώρα πέρασε νόμους για το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά χρειάζεται να επιταχύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Η ψήφιση των νόμων είναι μόνο το πρώτο βήμα. Πρέπει επίσης να τεθούν σε ισχύ και να εφαρμοστούν. Και εδώ, φαίνεται πως τα πράγματα μπορούν να κινηθούν γρηγορότερα. Για παράδειγμα, η αποτελεσματική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ουσιώδης», υποστήριξε.

Αναφορικά με τα stress test η Ντ. Νουί σημείωσε ότι το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό πριν από τη λήξη του προγράμματος «έτσι ώστε οποιαδήποτε ενέργεια, αν χρειαστεί, να ληφθεί έγκαιρα».

«Αυτά τα stress test δεν είναι μια άσκηση που περνάς ή αποτυγχάνεις», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστεί ανά περίπτωση από την ΕΚΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.