ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίστα Forbes: Οι τέσσερις πλουσιότεροι Έλληνες

10:36 - 07 Μαρ 2018 | Οικονομία
Λίστα Forbes: Οι τέσσερις πλουσιότεροι Έλληνες
Συνολικά 2.208 Κροίσους από 72 χώρες περιλαμβάνει η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους που δημοσιεύει το περιοδικό Forbes. Μεταξύ αυτών και τέσσερις Έλληνες.

Πρόκειται για τους Σπύρο Λάτση, Φίλιππο Νιάρχο, Αριστοτέλη Μυστακίδη και Βαρδή Βαρδινογιάννη με τη συνολική περιουσία τους να εκτιμάται στα 9,6 δισ. δολάρια.

Πρώτος Έλληνας, σύμφωνα με τη φετινή λίστα του Forbes, είναι ο Σπύρος Λάτσης. Βρίσκεται στη θέση 729, με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια.

Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα του, Γιάννη Λάτση, το 2003. Η οικογένεια ασχολείται ακόμη με τα ναυτιλιακά, μέσω της Latsco Shipping, αλλά έχει επενδύσει και στον τραπεζικό τομέα, σε ακίνητα και πετρέλαια, καθώς διαθέτουν ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη Lamda Development και στην EFG International.

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι στη θέση 859 της λίστας, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια. Ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, η οποία περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα στον κόσμο.

Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Βίνσεντ βαν Γκογκ, σημειώνει το Forbes, ενώ περιλαμβάνει και τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Yo, Picasso». Από τη στιγμή που απέκτησε τη συλλογή, ο Φίλιππος Νιάρχος πρόσθεσε σε αυτή κι άλλα έργα, μεταξύ άλλων του Άντι Γουόρχολ και του Μαουρίτσιο Κατελάν.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι στη θέση 965 της λίστας, με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια. Είναι επικεφαλής του κολοσσού μεταλλευμάτων Glencore, εταιρεία της οποίας κατέχει το 3%. Έχει ελληνική και βρετανική υπηκοότητα, ενώ έγινε δισεκατομμυριούχος όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο.

Στη θέση 1.999 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης. Η περιουσία του συνιδρυτή της Motor Oil εκτιμάται στο 1,1 δισ. δολάρια, ενώ η οικογένεια έχει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στη ναυτιλία και τον τραπεζικό τομέα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:41 - 07 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.