ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση του Μνημονίου συζητεί η κυβέρνηση!

12:23 - 07 Μαρ 2018 | Οικονομία
Παράταση του Μνημονίου συζητεί η κυβέρνηση!
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις θριαμβολογίες του Πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, περί εξόδου της χώρας από τα μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι, το σενάριο αρχίζει να θολώνει.

 

Δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές παγκοσμίως, αλλά και των εγγενών αδυναμιών της κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης και αυτής της φάσης του μνημονίου Τσίπρα-Βαρουφάκη- Καμμένου έως τα τέλη Μαΐου δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στις 21 Ιουνίου.

Τα προαπαιτούμενα περιλαβάνουν την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, την θέσπιση νέου ΕΝΦΙΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια, την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και θέματα σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, κ.ά. Ήδη έχει αρχίσει να διατυπώνεται η άποψη ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωσή τους.

Εν όψει αυτού του κινδύνου, αλλά και προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση την προληπτική γραμμή στήριξης, που θα σημάνει ένα νέο μνημόνιο μετά το μνημόνιο, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών ήδη έχουν αναζητήσει εναλλακτικές δυνατότητες.

Όπως αποκαλύπτει την Τετάρτη η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Αλέξης Τσίπρας έχει διερευνήσει τις δυνατότητες  τεχνικής παράτασης του Μνημονίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, σε επαφές του με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντίστοιχη συζήτηση έχει κάνει και ο Ευκλ. Τσακαλώτος με την τρόικα.

 

 

filele

 

 

Μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε την δυνατότητα στην κυβέρνηση, αφενός να αποφύγει την προληπτική γραμμή και αφετέρου να μην χάσει τα αδιάθετα χρήματα του ESM (37,1 δισ. ευρώ) και να διατηρηθεί το waiver για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε περίπτωση που εν τέλει δοθεί παράταση στο τρέχον πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα έχει προσχωρήσει στην πρακτική που είχε εφαρμόσει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Τον Δεκέμβριο του 2014 είχε ζητήσει και είχε λάβει δίμηνη παράταση του δεύτερου μνημονίου. Η παράταση αυτή είχε επεκταθεί για άλλους δύο μήνες έως τις 30 Ιουνίου 2015, οπότε και λόγω της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη, η χώρα είχε πτωχεύσει και επισήμως λόγω της λήξης του προγράμματος και της έλλειψης χρηματοδότησης…

 

ΑΚ

Τελευταία τροποποίηση στις 12:29 - 07 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.