ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβέρνηση έχει μήνυμα από Βρυξέλλες για...εξπρές κλείσιμο της αξιολόγησης

17:52 - 08 Μαρ 2018 | Οικονομία
Η κυβέρνηση έχει μήνυμα από Βρυξέλλες για...εξπρές κλείσιμο της αξιολόγησης
Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης μέσα στον Μάιο θέτει η Κομισιόν, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας (12/3).

Ουσιαστικά από αυτή τη συνεδρίαση θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με ανώτατο αξιωματούχο να δηλώνει την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες πως όλες οι εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν συνολικά 88 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτιμά πως είναι εφικτό αυτά να ρυθμιστούν μέχρι τον Μάιο και στη συνέχεια να εξεταστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέσα στον Ιούνιο.

Έρχεται η δόση

Στο μεταξύ, η Ελλάδα προσμένει τη δόση από την τρίτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται σε δύο δόσεις.

Στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group επικυρώθηκε η ολοκλήρωση και των τελευταίων δύο προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Όπως τονίζουν από τις Βρυξέλλες, μόλις ολοκληρωθούν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.