ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε νέα μάχη με το ΔΝΤ η κυβέρνηση

09:55 - 13 Μαρ 2018 | Οικονομία
Σε νέα μάχη με το ΔΝΤ η κυβέρνηση
Στην πρέσα βάζει την κυβέρνηση το ΔΝΤ, καθώς φαίνεται αποφασισμένο να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πιέσεις προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Κλειδί στη διαπραγμάτευση η στάση που θα κρατήσουν οι άλλοι δανειστές, και ειδικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να αξιώνει την επιβολή έναν χρόνο νωρίτερα της μείωσης στο αφορολόγητο (από το 2019 αντί το 2020), ενώ απορρίπτει και την εφαρμογή των αντίμετρων.

Η αξίωση των παραπάνω θα γίνει με βάση στοιχεία που θα έχει λάβει (ΑΕΠ α’ τριμήνου 2018, τελικό πρωτογενές πλεόνασμα 2017 και αποτελέσματα stress tests τραπεζών).

Κατόπιν αυτών και με δεδομένη την επιθυμία των άλλων δανειστών, το ΔΝΤ ίσως ενσωματωθεί στο ελληνικό πρόγραμμα λίγο πριν από τη λήξη του, μέσα στο καλοκαίρι.

Πέραν του θετικού κλίματος που δημιούργησε η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της υποδόσης, πιέσεις ασκήθηκαν από τον Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σε δηλώσεις του υπενθύμισε πως απομένουν μόνο 100 ημέρες ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες οδεύοντας προς τον Αύγουστο, τη λήξη του προγράμματος, την επόμενη ημέρα και τα μέτρα για το χρέος.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:15 - 13 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.