ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παζάρια 100 ημερών για χρέος, αφορολόγητο και ιδιωτικοποιήσεις

09:43 - 13 Μαρ 2018 | Οικονομία
Παζάρια 100 ημερών για χρέος, αφορολόγητο και ιδιωτικοποιήσεις
Σε 100 ημέρες, όπως είπε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Π. Μοσκοβισί θα πρέπει να έχει κλείσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

«Απέχουμε 100 μέρες από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θα πρέπει να συγκλίνουν οι συζητήσεις για την Ελλάδα και να έχουμε μια απόφαση - πακέτο (χρέος, αναπτυξιακή στρατηγική, μεταμνημονιακή εποπτεία) επιτρέποντας τη θετική ολοκλήρωση του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: Η δουλειά για την τελευταία αξιολόγηση έχει ξεκινήσει καλά και πρέπει να επιταχυνθεί» τόνισε ο Επίτροπος. «Στόχος είναι στις 21 Ιουνίου να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις" υπογράμμισε, ενώ και ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι "το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, οι προθεσμίες είναι σφικτές και ο στόχος μας είναι όλα να έχουν τελείωσε έως τις 21 Ιουνίου.»

Μέχρι τότε πάντως μια σειρά από ημερομηνίες αποτελούν σταθμό. Πιο συγκεκριμένα:

Στις 23 Απριλίου αναμένονται τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών στόχων το 2017 και πιο συγκεκριμένα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Εκεί θα φανεί εάν τα σενάρια για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορλόγητου θα επαληθευτούν. Εάν κλείσει τελικώς πάνω από το 3% του ΑΕΠ όπως υποστηρίζει η Αθήνα τότε αυτά απομακρύνονται. Πάντως το ΔΝΤ αμφισβητεί την πορεία επίτευξης αυτών των στόχων και θεωρεί ότι το 2019 το πλεόνασμα δε θα είναι πάνω από 1,5% γι αυτό επιμένει για πρόωρη εφαρμογή της περικοπής στο φορλόγητο.

Στις αρχές Μαΐου έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα για να κλείσουν τα 88 προαπαιτούμενα με το «μάτι» τους να πέφτει στις αντικειμενικές, το δημόσιο, τις αλλαγές στις συντάξεις και την αγορά ενέργειας.

Στις 5 Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών.

Στις 24 Μαΐου συνεδριάζει  το Eurogroup που θα εξετάσει την πορεία του προγράμματος και τις εκκρεμότητες που μένουν.

Στις 4 Ιουνίου δημοσιοποιείται από την ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός ανάπτυξης για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2018, που ενδιαφέρει το ΔΝΤ για να κάνει προβλέψεις για πλεονάσματα και την ανάγκη μέτρων.

Είναι προφανές ότι μέσα σε αυτό το κρίσιμο διάστημα συμφέρονται, στρατηγικές κρατών και σκοπιμότητες θα τεθούν επί τάπητος καθώς κύρια αυτές αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις που μένουν, κύρια στα ζητήματα ενέργειας, παράλληλα με τα ζητήματα του χρέους αλλά και των ενδεχόμενων νέων περικοπών, που όμως αποτελούν κόκκινο πανί για την Αθήνα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:46 - 13 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.