ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ESM: Χτίζει το μαξιλάρι ρευστότητας με την εκταμίευση της δόσης

07:55 - 26 Μαρ 2018 | Οικονομία
ESM: Χτίζει το μαξιλάρι ρευστότητας με την εκταμίευση της δόσης
Ξεκινάει η εβδομάδα έγκρισης της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς το ζήτημα θα εξεταστεί την Τρίτη στο Συμβούλιο των διευθυντών του ESM που θα συνεδριάσει στις 27 Μαρτίου.

Η απόφαση αυτή είναι άλλος ένας σημαντικός σταθμός στην προσπάθεια να χτιστεί το περίφημο μαξιλάρι ρευστότητας, που είναι απαραίτητο για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Σημειώνεται ότι ιδανικά το μαξιλάρι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ποσά κοντά στα 20 δισεκ. όσα και τα χρήματα που είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση του χρέους το 2019.

Σύμφωνα με την προκαθορισμένη ατζέντα, «θα εξεταστεί η έγκριση της τέταρτης χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης της εκταμίευσης 5,7 δισ. ευρώ για εξυπηρέτηση υποχρεώσεων, εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων και ανάπτυξη «μαξιλαριού μετρητών» με αυτή τη δόση.  Όπως είναι γνωστό ξ δόση θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας. Πιο συγκεκριμένα από τα 6,7 δισ., τα 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, το 1,5 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και το 1,9 δισ. για «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Κατά τις εκτιμήσεις του Υπ. Οικονομικών η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία πριν από τις 15 Απριλίου, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. της τέταρτης δόσης, που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, μπορεί να εκταμιευθεί, σε μία ή περισσότερες περαιτέρω εκταμιεύσεις, από την 1η Μαΐου 2018 και μετά.

Σημειώνεται ότι τα ποσά για τα ληξιπρόθεσμα θα αποδεσμεύονται ανάλογα με την πορεία εκκαθάρισης των χρεών αυτών. Άλλωστε είναι μια επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από την καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.