ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιο...κοντά στο πρόγραμμα το ΔΝΤ-Τι λέει για χρέος, αφορολόγητο, συντάξεις

16:52 - 29 Μαρ 2018 | Οικονομία
Δηλώσεις που δείχνουν πως το ΔΝΤ βρίσκεται πλέον πιο κοντά στο να πει το "ναι" στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έλαβε χώρα την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.

Ουσιαστικά ο κ. Ράις δεν είπε κάτι "καινούριο", ωστόσο, οι εκφράσεις του ήταν αυτή τη φορά πιο ηχηρές.

Η φράση για παράδειγμα «θέλουμε να προχωρήσουμε με την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος», εκφράζει για πρώτη φορά μετά από καιρό τη βούληση του Ταμείου να μπει στο πρόγραμμα. Βέβαια, οι όροι δεν αλλάζουν: «Η συμμετοχή μας εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση χρέους. Πιέζουμε προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις», είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Αναφορικά με το χρέος σημείωσε πως οι σχετικές συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί και στην Ουάσινγκτον υπάρχει ικανοποίηση ως προς αυτό το κομμάτι.

Σε ερώτηση για το αν το 2019 μαζί με την νέα περικοπή των συντάξεων θα εφαρμοστεί και η νέα μείωση του αφορολόγητου (ένα χρόνο νωρίτερα), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι οι συνομιλίες για το τι θα γίνει το 2019 θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες.

Δεν αρνήθηκε δηλαδή πως το Ταμείο θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο, γεγονός που ασφαλώς αποτελεί πρόβλημα στις συζητήσεις τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κομισιόν.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο το Ταμείο θεωρεί επιτυχημένο το ελληνικό πρόγραμμα, ο Τζέρι Ράις, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και δήλωσε πως πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Τέλος, σε ερώτηση με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα την 1η Απριλίου, ο κ. Ράις δήλωσε "ότι δεν έχω υπόψιν μου ημερομηνία, δεν έχω ακούσει αυτή την ημερομηνία, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα".

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.