ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΔΝΤ... πλησιάζει, μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου

07:52 - 30 Μαρ 2018 | Οικονομία
Το ΔΝΤ... πλησιάζει, μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου
Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό σε επίσημη θέση του ΔΝΤ εκφράστηκε ξεκάθαρα η θέληση του Ταμείου για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Η... καραμέλα του ΔΝΤ ήταν ότι "για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Μεταρρυθμίσεις και χρέος". Ασφαλώς, το δίπτυχο αυτό παραμένει "ευαγγέλιο" για το Ταμείο, ωστόσο, την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, δήλώσε ξεκάθαρα πως «θέλουμε να προχωρήσουμε με την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος».

Και το είπε αυτό γιατί, όπως λίγο μετά σημείωσε διαπιστώνει "εντατικοποίηση" των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που φυσικά δημιουργεί ικανοποίηση στην Ουάσινγκτον.

Αυτό, όμως, είναι το ένα κόμματι. Γιατί το άλλο, όπως είπαμε είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η σωστή εφαρμογή τους για να βγαίνουν τα νούμερα. Και εδώ φυσικά είναι το μεγάλο "αγκάθι" της υπόθεσης.

Γιατί, ναι μεν το ΔΝΤ μπορεί να θέλει να προχωρήσει, ωστόσο, η Κομισιόν ζητά περισσότερο ρεαλισμό. Θεωρεί ότι το Ταμείο είναι αδικαιολόγητα απαισιόδοξο και δημιουργεί προβλήματα χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ζητώντας για παράδειγμα να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου.

Και φαίνεται πως το ΔΝΤ καθώς πλησιάζει προς την ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα, θα ήθελε να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα και η μείωση του αφορολόγητου.

Σε ερώτηση για το αν το 2019 μαζί με την νέα περικοπή των συντάξεων θα εφαρμοστεί και η νέα μείωση του αφορολόγητου (ένα χρόνο νωρίτερα), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι οι συνομιλίες για το τι θα γίνει το 2019 θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες.

Δεν αρνήθηκε δηλαδή πως το Ταμείο θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, προαναγγέλλει πως έρχεται μάχη...

Να σημειώσουμε και κάτι ακόμα. Ότι το ΔΝΤ δεν δέχεται ακόμα πως το πρόγραμμα οδεύει σε επιτυχή ολοκλήρωση. Κρατάει σαφώς μικρότερο καλάθι από τους Ευρωπαίους και καθώς θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα είναι βέβαιο πως θα ασκήσει πίεση. Πρώτα και κύρια για το χρέος, αλλά σίγουρα δεν θα βάλει εύκολα νερό στο κρασί του για τις μεταρρυθμίσεις. Και όπου διαπιστώσει προβλήματα και καθυστερήσεις, θα ζητήσει να καλυφθούν πριν πει το τελικό "ναι".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.