ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωταθλητές τα Ταμεία στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες

10:41 - 04 Απρ 2018 | Οικονομία
Πρωταθλητές τα Ταμεία στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες
Στην πρώτη θέση από όλους τους φορείς του Δημοσίου που χρωστούν σε ιδιώτες (συντάξεις, εφ άπαξ) παραμένουν τα Ταμεία, ως συνήθως.

Έτσι τα 3,39 δισ. ευρώ έφτασαν το Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες δηλαδή ποσά που θα έπρεπε να καταβληθούν εντός 90 ημερών. Καταγράφεται μάλιστα αύξηση κατά 237 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος (ΓΛΚ).

Ειδικότερα με βάση τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου έφθασαν τα 2,614 δισ. ευρώ, από 2,461 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2018. Επίσης, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν από 692 εκατ. σε 776 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Δεκεμβρίου ως εξής:

• 103 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 270 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 1,452 δισ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 585 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 439 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

• 350 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα και

• 776 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι οι οφειλές του Δημοσίου φαίνονται υψηλότερες. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 04 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.