ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τη «δημιουργική ασάφεια» της Ελλάδας φοβούνται οι θεσμοί-Μάχη για χρέος

10:43 - 13 Απρ 2018 | Οικονομία
Τη «δημιουργική ασάφεια» της Ελλάδας φοβούνται οι θεσμοί-Μάχη για χρέος
Παρατηρήσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο δέχθηκε ο Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Οι θεσμοί ζητούν κείμενο με πιο σαφείς δεσμεύσεις που να μην έχει τη λογική της "δημιουργικής ασάφειας" και να κοστολογεί λεπτομερώς κάθε δημοσιονομική επιβάρυνση. Σημαντικές συζητήσεις έγιναν ακόμη για το "γαλλικό μηχανισμό" και τη ρύθμιση του χρέους, με το ελληνικό ΥΠΟΙΚ να κάνει λόγο για μία "παραγωγική" συνάντηση.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως η συζήτηση του EuroWorking Group ήταν παραγωγική και επικεντρώθηκε σε τρία θέματα:

-την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης

-τον γαλλικό μηχανισμό για τη σύνδεση της διευθέτησης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και

-την εποπτεία μετά το πρόγραμμα.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στα θεσμικά όργανα και σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο, σε πρώτη φάση η ελληνική πλευρά δέχθηκε κάποιες συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Ιδιαίτερα για το αναπτυξιακό σχέδιο, οι θεσμοί φαίνεται να ζητούν ένα πολύ λεπτομερές κείμενο, κυρίως για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παροχολογίας από τη μεριά της κυβέρνησης, μετά το τέλος του προγράμματος.

Επίσης, ενστάσεις εκφράζονται για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση του κατώτατου μισθού, γεγονός που βρίσκει πολλές από τις χώρες της ευρωζώνης αντίθετες.

Σκληρή μάχη για το χρέος

Στο θέμα του χρέους φαίνεται πως θα γίνει μεγάλη μάχη, που θα κορυφωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της επιρροής της εκφράζουν την αντίθεση τους με άμεση ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας εκτός αν υπάρχει σύνδεση με κατάλληλα μέτρα στη μεταπρογραμματική περίοδο.

Από την άλλη μεριά υπάρχει το ΔΝΤ που θέτει ως προϋπόθεση για την είσοδό του στο πρόγραμμα. Επιθυμεί δηλαδή συγκεκριμένα και ξεκάθαρα μέτρα, με τα οποία θα διασφαλίζεται η εξυπηρέτησή του.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:54 - 13 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.