ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΕΕ: Μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας

10:39 - 13 Απρ 2007 | Οικονομία
Τη δεύτερη φάση του προγράμματος ΕΠΑΝΤΥΚ προωθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με την πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ως το τέλος του χρόνου θα αποσταλούν στους 1034 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας ολοκληρωμένα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή, ως βάσεις δεδομένων για την σεισμική διακινδύνευση των κτιρίων της περιοχής τους και ανά οικοδομικό τετράγωνο.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ) έχει ως αντικειμενικό σκοπό να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα αντισεισμικής σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από τα κτίρια συγκέντρωσης κοινού.

Στο πρόγραμμα αυτό, εκ των πραγμάτων τεράστιο και σύνθετο, έχουν εργαστεί, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, δεκάδες μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, μέλη του ΤΕΕ, των Πολυτεχνικών Σχολών, αλλά και επιστήμονες από τους αρμόδιους φορείς, του ΟΑΣΠ, της ΕΣΥΕ, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ.

Η πρώτη του φάση, που αφορούσε την καταγραφή του υφιστάμενου οικοδομικού πλούτου, αλλά και όλη την αναγκαία προπαρασκευαστική εργασία (μελέτες, κανονισμούς, προδιαγραφές και τις αναγκαίες τεχνικές και νομοθετικές προβλέψεις) και δίνει τη δυνατότητα να αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο σε πλήρη εφαρμογή του καλύπτει χρονικό ορίζοντα 20ετίας, ολοκληρώθηκε πέρσι και παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, στα αρμόδια υπουργεία και στον Τύπο.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έγινε δεκτό από όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς και ήδη, με προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2006 μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Θησέας» για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του. Ταυτόχρονα το ΤΕΕ θα διαθέσει επιπλέον 193 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.