ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα ΕΑΣΕ: Αισόδοξοι οι CEOs, αλλά με στήριξη και μεταρρυθμίσεις

14:37 - 19 Απρ 2018 | Οικονομία
Έρευνα ΕΑΣΕ: Αισόδοξοι οι CEOs, αλλά με στήριξη και μεταρρυθμίσεις
Νέα άνοδο σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP, στο διάστημα από 27 Μαρτίου έως 15 Απριλίου.

Η άνοδος αποτυπώνει την αισιοδοξία των CEOs για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από τη μακροχρόνια κρίση, ωστόσο έξι στους δέκα CEOs υποστηρίζουν ότι μετά το τέλος του μνημονίου θα πρέπει να υπάρξει ένα προληπτικό πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, επτά στους δέκα πιστεύουν ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αντιμετωπιστεί μόνο κατά ένα μέρος στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος κατά το α’ τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες, από 153 μονάδες στο προηγούμενο τρίμηνο, στην έρευνα μεταξύ 3.020 CEOs.

Την ίδια ώρα οι CEOs εκτιμούν ότι το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται πρέπει να στηριχθεί στις μεταρρυθμίσεις, ώστε η οικονομία να οδηγηθεί σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει άνοδο του δείκτη σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 154 μονάδες έναντι 146 το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε νέα άνοδο στις 166 μονάδες έναντι 160 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.

Το προληπτικό σχέδιο στήριξης

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον να εκφράσουν τον βαθμό υποστήριξης τους στην θέση ότι μετά το πέρας του μνημονίου θα πρέπει να υπάρξει ένα προληπτικό πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Έξι στους δέκα CEOs υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει πλαίσιο στήριξης, αναλογία που στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνεται σε επτά στους δέκα.

Το 34% των CEOs δεν είναι τόσο ένθερμοι υποστηρικτές του προληπτικού πλαισίου, ενώ μόνο το 5% των CEOs πιστεύουν ότι δεν απαιτείται πρόσθετο πλαίσιο στήριξης.

Οι CEOs ερωτήθηκαν επίσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μόνο το 12% των CEOs πιστεύουν ότι στα επόμενα 1-2 χρόνια το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η συντριπτική πλειοψηφία τους, επτά στους δέκα, θεωρούν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μόνο κατά ένα μέρος, ενώ το υπόλοιπο 20% δεν πιστεύει ότι στο χρονικό διάστημα των 1-2 ετών θα υπάρξει αποτελεσματική λύση.

Δήλωση Βασίλη Ραμπάτ

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος της XEROX Hellas Βασίλης Ραμπάτ δήλωσε: «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του α’ τριμήνου το 2018 παρουσίασε νέα άνοδο φτάνοντας τις 160 μονάδες και είναι ο υψηλότερος που εμφανίζεται μετά από πολλά τρίμηνα.

» Οι CEOs δείχνουν πιο αισιόδοξοι και θεωρούν ότι τα πολύ δύσκολα πέρασαν και έρχονται καλύτερες μέρες για την οικονομία και την αγορά.

» Η συνεχιζόμενη απαραίτητη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις ανοίγει νέες προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα. Οι επιχειρήσεις σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται να βελτιώνουν συνεχώς και σταθερά την οικονομική τους κατάσταση και προσδοκούν σε περαιτέρω βελτίωση στο επόμενο διάστημα.

» Η διάθεση για επενδύσεις είναι αυξημένη, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από το επιθυμητό επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης μεγάλων έργων.

» Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε σχετική ερώτηση για το πέρας του μνημονίου, οι περισσότεροι CEOs υποστηρίζουν ότι απαιτείται να υπάρξει ένα προληπτικό πλαίσιο υποστήριξης που θα διασφαλίσει την ομαλή συνέχεια προς μια σταθερή ανάπτυξη.

» Τέλος, αρνητικό σημείο της έρευνας, αποτελεί η άποψη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, πράγμα που αποτελεί τροχοπέδη στην υγιή και ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.