ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εφορία: Αναδρομικούς ελέγχους κατά την θεώρηση των Στοιχείων

13:27 - 13 Απρ 2007 | Οικονομία
Αναδρομικούς ελέγχους στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από την χρήση του 2005 θα πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών κατά την θεώρηση των φορολογικών στοιχείων. Μάλιστα στην περίπτωση που η Εφορία διαπιστώσει ότι οι φορολογούμενοι ( ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις ) δεν έχουν μπει στον… κόπο να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις τότε δεν θα θεωρεί τα φορολογικά τους στοιχεία.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία από τις 22 Δεκεμβρίου 2006 και μετά θα πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος σε επιτηδευματίες και δεν θα θεωρούνται στοιχεία αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση απόδοσης οποιουδήποτε παρακρατούμενου ή επιρριπτόμενου φόρου, τέλους, εισφοράς από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και δηλώσεις εισοδήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Κατά την πρώτη θεώρηση αν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από το οικονομικό έτος 2005 και εφεξής πλην του τρέχοντος έτους της θεώρησης.

2. Κατά τη δεύτερη θεώρηση θα γίνεται έλεγχος των ετών που μεσολαβούν από την προηγούμενη θεώρηση συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού έτους που είχε παραληφθεί.

3. Αν γίνει δεύτερη θεώρηση μέσα στο ίδιο έτος που έγινε η πρώτη τότε δεν γίνεται έλεγχος υποβολής δηλώσεων εισοδήματος.

4. Αν για γυναίκα που υποβάλλει κοινή δήλωση με τον σύζυγο δεν εμφανίζεται η υποβολή δηλώσεων στο taxis, επειδή δεν υπάρχει η συζυγική σχέση στο Μητρώο, τότε κατά την πρώτη φορά (μετά τις 22.12.2006) που θα περάσει η επιτηδευματίας για θεώρηση θα της ζητηθεί να περάσει από το Μητρώο για να το ενημερώσει σχετικά με τη συζυγική σχέση. Μόνο τότε θα της θεωρηθούν στοιχεία, με την υποχρέωση να προσκομίσει ληξιαρχική πράξη γάμου την επόμενη φορά, ειδάλλως δεν θα της ξαναθεωρηθούν στοιχεία.

5. Έλεγχος δηλώσεων γίνεται και στην περίπτωση υποβολής δήλωσης -κατάστασης αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, καθώς και κατά τον αυτοέλεγχο που πραγματοποιεί τον πέμπτο μήνα κάθε χρόνου ο επιτηδευματίας που εκδίδει αθεώρητα στοιχεία.

Ο επιτηδευματίας πλέον κατά τη θεώρηση βιβλίων δεν ελέγχεται για υποβολή ή μη δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων και δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, καθώς και έλεγχος εξόφλησης ή μη φορολογικών χρεών. Ομως, είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στα επιμελητήρια.

Τέλος με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο των δηλώσεων, καθώς και τα δικαιολογητικά που υποβάλλουν τα νομικά πρόσωπα.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.