ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρώπη - ΔΝΤ: Το μπρα ντε φερ συνεχίζεται

08:28 - 20 Απρ 2018 | Οικονομία
Ευρώπη - ΔΝΤ: Το μπρα ντε φερ συνεχίζεται
Μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν σχεδιάζεται παράταση του ελληνικού προγράμματος, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα τα σημαντικά ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επίτροπο Μοσκοβισί, τον Μάριο Σεντένο, το γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ αύριο, Σάββατο, θα δει την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει το Washington Group, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και του ΔΝΤ.

Στη συνεδρίαση αυτή, στην οποία δεν συμμετέχει η ελληνική πλευρά, αναμένεται να δοθούν δείγματα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα ηγεσία του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, με τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Η Λαγκάρντ, ο Μοσκοβισί και ο Σεντένο

Πέραν αυτών, το μπρα ντε φερ των δανειστών για το θέμα του χρέους και για το τι θα ακολουθήσει μετά τον Αύγουστο συνεχίζεται, με δηλώσεις που επιδέχονται πολλών ερμηνείων.

Πάντως, χθες ήταν μια αρκετά αποκαλυπτική ημέρα για τα ελληνικά ζητήματα, καθώς Σεντένο και Μοσκοβισί, από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκονται για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ  έβαλαν φρένο στα σενάρια για ολιγόμηνη παράταση του μνημονίου, πέραν του Αυγούστου, πετυχαίνοντας να μην εκτροχιαστούν οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί υποστήριξε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ένα νέο πρόγραμμα, αλλά ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά την λήξη του προγράμματος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε κατηγορηματικά πως δεν γίνονται συζητήσεις για παράταση του προγράμματος. Τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και την «τυπική εποπτεία», όπως συνέβη  και με τις άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα.

Αλλά και η δήλωση Λαγκάρντ ότι οι αγορές είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα ουσιαστικά κλείνει το θέμα της παράτασης του μνημονίου από την πλευρά του ΔΝΤ.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι τόσο η Λαγκάρντ με τις δηλώσεις της όσο και οι προβλέψεις του Ταμείου -ειδικά για το πρωτογενές πλεόνασμα- μεταφέρουν την πίεση περισσότερο στο θέμα του χρέους και όχι τόσο στη λήψη επιπλέον μέτρων, και άρα στους ευρωπαίους δανειστές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.