ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Ζητά εναλλακτικούς προμηθευτές για το φυσικό αέριο

12:58 - 13 Απρ 2007 | Οικονομία
Τη θερμή του υποστήριξη στην πορεία της ελληνικής ενεργειακής αγοράς εξέφρασε σήμερα ο αρμόδιος Επιτροπος για θέματα Ενέργειας Αντρίς Πίμπαλγκς μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα.

Ο κ. Πίμπαλγκς σημείωσε ότι εχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τόσο στη χρήση ΑΠΕ όσο και στη νομοθεσία της εγχώριας αγοράς ενέργειας.

Ακόμη τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει η ασφάλεια προμήθειας ενέργειας είναι η καλή διασύνδεση της ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά και η διασύνδεση με τις χώρες που μας περιβάλλουν.

Ως "ιστορικό επίτευγμα" χαρακτήρισε τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, ενώ δήλωσε θερμός υποστηρικτής του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι θα εξετάσει διεξοδικά την αίτηση που έχουν  υποβάλει οι ΔΕΠΑ και η Εndison για την εξαίρεση τρίτων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προέλευση του φυσικού αερίου που θα περνάει από τον αγωγό Ελλάδας Ιταλίας ο κ. Πίμπαλγκς ανέφερε ότι ενδιαφέρον θα είχε το αέριο να προέρχεται από την Κασπία και από νέους προμηθευτές , όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και ενδεχομένως το Ιράν και το Ιράκ.

Οσον αφορά την πετρελαϊκή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία , ο αρμόδιος επίτροπος Ενέργειας δήλωσε "έχουμε εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά δεν μας ανησυχεί καθώς υπάρχουν και εναλλακτικές οδοί. Το πρόβλημα είναι ότι η Gazprom εχει το μονοπώλιο στη χώρα αυτή".

Τέλος, ο κ. Πίμπαλγκς τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των επιπτώσεών της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον επίτροπο Αντρίς Πίμπαλγκς δέχτηκε στην συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα.

«Η συνεργασία την οποία έχουμε με τον επίτροπο για την ενέργεια κ. Πίμπαλγκς, είναι σε υψηλότατο επίπεδο. Εφαρμόζουμε τις οδηγίες και όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όσο και από τη χρήση των βιοκαυσίμων για τις μεταφορές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης απερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιγόνη Αυγεροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.