ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιμάνι και εμπορευματικό κέντρο, τα κρίσιμα στοιχήματα της Θεσσαλονίκης

09:17 - 25 Απρ 2018 | Οικονομία
Λιμάνι και εμπορευματικό κέντρο, τα κρίσιμα στοιχήματα της Θεσσαλονίκης
Επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζει κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΛΘ, ώστε η πόλη να παίξει το ρόλο που η γεωγραφική της θέση απαιτεί. Ωστόσο, κρίσιμο παραμένει το ζήτημα της υλοποίησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση του ΟΛΘ.

Πιο συγκεκριμένα, σε διάστημα 45 ημερών θα ξεκινήσει διαδικασία ανάθεσης του εμπορευματικού κέντρου του Γκόνου Θεσσαλονίκης (πρώην στρατόπεδο), σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νικόλαος Μαυραγάνης στο Συνέδριο του ΣΕΒ για τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Όπως είπε ο κ. Μαυράνης, αναμένει την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τόνισε ότι το τεύχος δημοπράτησης είναι έτοιμο.

Το υπουργείο θα προχωρήσει σε δύο φάσεις δημοπράτησης του έργου, αναζητώντας τον προσωρινό ανάδοχο μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι η σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, κ. Σωτήριος Θεοφάνης αναφερόμενος στις επενδύσεις του ΟΛΘ, είπε ότι το πρόγραμμα προβλέπει συνολικά 180 εκατ. ευρώ στην επόμενη επταετία.

Τα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν την επέκταση της προβλήτας και την εμβάθυνσή της στα 16,5 μετρά από 12 μέτρα που είναι σήμερα, ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες εμπορευματοκιβωτίων από κύριες γραμμές και να αποκτήσει ο ΟΛΘ ένα πιο ενεργό ρόλο στον τομέα των μεταφορών.

Πάντως, ο επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού στη χώρα εμφανίσθηκε εν μέρει ανήσυχος αναφορικά με τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει το κράτος σε  υποδομές, έτσι ώστε να έχουν απόδοση και οι επενδύσεις του ΟΛΘ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ είπε ότι στις επενδύσεις ο χρόνος είναι σημαντικός παράγοντας και θα επιθυμούσε τα δύο χρόνια που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ για την ωρίμανση των έργων να μπορούσαν να γίνουν έξι μήνες, υπονοώντας τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι της επένδυσης.  

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.