ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Handelsblatt: Στο πνεύμα Σόιμπλε και ο Όλαφ Σολτς

08:54 - 26 Απρ 2018 | Οικονομία
Handelsblatt: Στο πνεύμα Σόιμπλε και ο Όλαφ Σολτς
Μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα ενεργοποιείται μόνο αν η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, μετά το τέλος του προγράμματος, θέλει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε η εφημερίδα Handelsblatt και επικαλείται σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή».

Από τα έγγραφα, που συνέταξε το γερμανικό υπουργείο ενόψει του αυριανού Eurogroup στη Σόφια, προκύπτει ότι το πνεύμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει ζωντανό και υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς.

«Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της» ξεκαθαρίζει το έγγραφο, αναφερόμενο στη λεγόμενη γαλλική πρόταση, που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Με την κίνηση αυτή η Γερμανία επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική μετά το μνημόνιο και βλέπει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σαν ένα μέσο άσκησης πίεσης για να πετύχει αυτόν τον στόχο.

«Ο μηχανισμός» σημειώνει το έγγραφο «μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί εφόσον, κατά τις τακτικές αξιολογήσεις, η Ελλάδα τηρεί τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές που προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες».

Το έγγραφο κάνει αναφορά ακόμη και σε ένα «αυτόματο φρένο», δηλαδή στη διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους «σε περίπτωση που η πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι όροι αυτοί, ωστόσο, δεν βρίσκουν σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ούτε και το ΔΝΤ, που τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.