ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκουρία:Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά να ρυθμιστεί και το χρέος

16:26 - 30 Απρ 2018 | Οικονομία
Γκουρία:Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά να ρυθμιστεί και το χρέος
Στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα. Σημείωσε βέβαια πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, αλλά υπογράμμισε πως η Ελλάδα τήρησε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ώστε τώρα να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. "Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα κατέκτησε το δικαίωμα αυτό που της αξίζει και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κυρίως και κάποιοι πολιτικοί λόγοι, κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί, βεβαίως και ζούμε και εμείς στην πραγματικότητα, τα κατανοούμε όλα αυτά, αλλά πρέπει να δοθεί μια ελάφρυνση. Γιατί σε όλες τις παραδοχές σχετικά με την ανάπτυξη υπάρχει πάντοτε και το θέμα του χρέους», είπε ο κ. Γκουρία.

Σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα υλοποίησε ένα από τα πιο φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων και αυτό άρχισε να καρποφορεί. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, βελτιώνεται η απασχόληση ενώ οι εξαγωγές είναι πλέον ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης. Διαπιστώνουμε μια προσπάθεια σταθεροποίησης χωρίς προηγούμενο. Το θέμα δεν είναι μόνο εξυγίανση και σταθεροποίηση αλλά και πως θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη.

Κανείς δεν μιλά για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά για την έξοδο από το πρόγραμμα. «Το exit είναι καλύτερο από το Grexit», τόνισε.  

«Είστε σε πλατφόρμα απογείωσης, σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έτοιμοι να εκτοξευτείτε», υποστήριξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη μεριά του θύμισε την πρώτη επίσκεψη του κου Γκούρια τον Φεβρουάριο του 2015 και όπως είπε υπήρξε από τους ανθρώπους που πίστεψαν στην προσπάθεια να πετύχει η Ελλάδα ανάπτυξης που όμως θα είναι δίκαια.

Επισήμανε ότι για τρία χρόνια η χώρα μας πέρα από την εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή με πλεονάσματα που αποτελούν «διαβατήριο» για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα έγινε πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις. «Κομβικές, μεταρρυθμίσεις, δύσκολες αλλά αναγκαίες γιατί ανοίγουν προοπτικές», τόνισε.

«Συγκρουστήκαμε με βασικές παθογένειες της οικονομίας και καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο να δεχόμαστε από τον ΟΟΣΑ τα στατιστικά μεγέθη που αποδεικνύουν πως βρεθήκαμε σε εξαιρετικά θετικό σημείο».

«Η ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης, αλλά ελάφρυνση σε ότι αφορά τα μέτρα της λιτότητας και ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης της οικονομίας από περιττά βάρη», συμπλήρωσε.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.