ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας ζητά ο Μίχαλος

14:20 - 04 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Την τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας στα σημεία που χρήζουν βελτίωσης ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην πρώτη γενική συνέλευση της ΚΕΕ με τη νέα της σύνθεση, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΕΒΕΑ στην Αθήνα.

Ο κ. Μίχαλος μιλώντας παρουσία των κ.κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου υφ. Κοινωνικής Ασφάλισης, Ηλία Ξανθάκου γ. γρ. υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Αυλωνίτη γ. γρ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και αρμόδιο για τα επιμελητήρια, Φώτη Κουρμούση ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Γιώργου Τζιάλλα γ. γρ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, των βουλευτών της Ν.Δ. κ. Χρίστο Δήμα και κ. Νότη Μηταράκη, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όχι μόνο τα μακροοικονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά και τα ζητήματα που σε καθημερινή βάση θέτουν προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα.

              Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, πρέπει να επισημάνω, τα Επιμελητήρια, έχουν αναλάβει και επιτελούν ουσιαστικό ρόλο.

              Είναι από τα πιο δραστήριους και παραγωγικούς φορείς, με αξιόλογες πρωτοβουλίες και δράσεις. Με τεκμηριωμένες προτάσεις και διεκδικήσεις. Με συνεχή και αποτελεσματική παρουσία, στο πλευρό των μελών τους.

              Το μοναδικό, ίσως, σημείο βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια – όπως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών – είναι η λειτουργία του ΓΕΜΗ και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, για την ίδρυση επιχειρήσεων.

              Και οι δύο αυτές δομές, οργανώθηκαν και λειτουργούν μέχρι τώρα με επιτυχία, χάρη στα Επιμελητήρια. Χάρη στη γνώση, στην εμπειρία και στην προσπάθεια των ανθρώπων τους.

              Τα Επιμελητήρια είναι αυτά που δεν σταματούν να αναλαμβάνουν δράσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης. Με προγράμματα διμερούς συνεργασίας, με αποστολές και συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις.

              Τα Επιμελητήρια είναι αυτά που συνεχίζουν να παρέχουν έγκυρη επιχειρηματική πληροφόρηση, σοβαρή συμβουλευτική υποστήριξη, προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης για επιχειρηματίες και στελέχη.

              Τα Επιμελητήρια τόλμησαν πρώτα να εφαρμόσουν την ψηφιακή υπογραφή.

              Τα Επιμελητήρια είναι που αναπτύσσουν διαρκώς νέες υπηρεσίες και δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας και ο λόγος που κανείς δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει να «κουρέψει» τον επιμελητηριακό θεσμό, είναι ότι τα Επιμελητήρια παράγουν έργο. Έργο ποιοτικό, έργο καθημερινό.

Κι αυτό το έργο, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε. Και να διασφαλίσουμε.

Συνεχίζουμε, με επιμονή, να ζητούμε από την Πολιτεία την αξιοποίηση των δομών, της εμπειρίας και της γνώσης που διαθέτουν τα Επιμελητήρια της χώρας.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα στο Επιμελητήριό μας, του θέσαμε να επανεξετάσει τα παρακάτω  ζητήματα, που δεν συμβιβάζονται με τη μορφή και τη φύση των επιμελητηρίων, που όπως μας είναι γνωστό και έχουμε συζητήσει, δημιουργούν προσκόμματα και δυσλειτουργίες στην ομαλή λειτουργία του θεσμού και για αυτό πρέπει να τροποποιηθούν:

  • Τα όργανα διοίκησης των επιμελητηρίων πρέπει αυτοτελώς να αποφασίζουν για κάθε θέμα που σχετίζεται με την εκπλήρωση των σκοπών και των αρμοδιοτήτων τους, στα πλαίσια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους.
  • Να αρθούν οι περιορισμοί που τέθηκαν για τη λειτουργία των μη κερδοσκοπικών εταιρειών και να υπάρχει δυνατότητα ετήσιας επιχορήγησής τους.
  • Να ορισθεί σαφώς ότι τα Επιμελητήρια τηρούν, λειτουργούν και ενημερώνουν το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, εισπράττουν δε για τον σκοπό αυτό το νόμιμο ανταποδοτικό τέλος, που αποτελεί τακτικό έσοδο του κάθε Επιμελητηρίου.
  • Να εισαχθεί διάταξη για την τακτική διασφάλιση των ετήσιων επιμελητηριακών εσόδων που προέρχονται από την τήρηση της μερίδας κάθε επιχειρηματικής μονάδας (φυσικού η νομικού προσώπου) στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

            Στόχος μας, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας του Επιμελητηριακού Θεσμού. Ενός πλαισίου που θα επιτρέψει στα Επιμελητήρια να είναι η φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων που σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια για επιβίωση και ανάπτυξη».

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.