ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: «Μένουμε Ελλάδα», με λύση στο χρέος ή χωρίς

07:00 - 18 Μαϊ 2018 | Οικονομία
ΔΝΤ: «Μένουμε Ελλάδα», με λύση στο χρέος ή χωρίς
Έξι ημέρες πριν από το Eurogroup της 24ης Μαϊου το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους για λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Τις τελευταίες ημέρες τα τελεσίγραφα του Ταμείου πέφτουν βροχή, σημειώνοντας πως "ο χρόνος τελειώνει". Στη... φαρέτρα του, όμως, έχει και μία ισχυρή απειλή.

Αυτό που ζητάει σε πρώτη φάση το ΔΝΤ είναι να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, προκειμένουν να υπάρχουν έστω δύο μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος για να μπει και αυτό με κάποια χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν πρόκειται να κάνει φασαρία, αλλά... προειδοποιεί πως οι αγορές δεν θα χαρούν και πολύ, αν το Ταμείο μείνει εκτός προγράμματος.

Τα παζάρια, με τη Γερμανία κυρίως, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα καταλήξουν και σε συμφωνία. Πόσο μάλλον τόσο σύντομα...

Τι θα πράξει, όμως, το Ταμείο,αν τελικά επιμείνει η Γερμανία στη θέση να ληφθούν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος οι όποιες αποφάσεις για το χρέος;

Η αλήθεια είναι πως στην Ουάσινγκτον δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο να μην ασχοληθούν με την Ελλάδα και έτσι απλά να αποχωρήσουν.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, το είπε ξεκάθαρα την Τετάρτη. Ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος «εμείς θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την Ελλάδα στην παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όπως γίνεται στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Το ΔΝΤ δηλαδή "μένει Ελλάδα" είτε υπάρξει συμφωνία για το χρέος είτε όχι. Στην πρώτη περίπτωση θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα και στη δεύτερη απλώς θα συμμετέχει στην "παρακολούθηση" της Ελλάδας θα κάνει τις εκτιμήσεις του και θα προβάλλει φυσικά και τις αξιώσεις του.

Μόνο που σημειώνει μία... ποιοτική διαφορά. Αν μπει στο πρόγραμμα, οι αγορές θα είναι πιο φιλικές με την Ελλάδα, ενώ αντίθετα αν δεν μπει στο πρόγραμμα, τότε πιθανότατα η "καθαρή έξοδος" να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

Ο συμβιβασμός που περιμένει η Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει. Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν στη Σόφια και όπως ο ίδιος τόνισε, συζήτησαν για το ζήτημα του χρέους.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ακόμα πως βλέπει κοινή θέληση για συμφωνία και εκτίμησε πως τελικά θα υπάρξει συμβιβασμός.

"Πάντοτε στο τέλος των διαπραγματεύσεων υπάρχει σκληρή στάση, αλλά πάντα -κι αυτή είναι η μαγεία της Ευρώπης- υπάρχει κάποιος συμβιβασμός. Είναι κρίσιμο αυτός ο συμβιβασμός αυτή τη φορά να είναι προωθητικός προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσο για το ΔΝΤ σχολίασε τη στάση του με την εξής ατάκα: "Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Τώρα ακόμη και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί μέρος της επιτυχίας. Ας είναι..."

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.