ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσμοί- Κυβέρνηση: Τρέχουν για συμφωνία και τα επόμενα βήματα

10:52 - 19 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Θεσμοί- Κυβέρνηση: Τρέχουν για συμφωνία και τα επόμενα βήματα
Από το μεσημέρι και μετά συναντώνται και πάλι οι εκπρόσωποι των θεσμών ώστε σήμερα να κλείσουν, μετά τη χτεσινή εξεργασία σχετικού προσχεδίου, την τεχνική συμφωνία ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης.

Τα επόμενα βήματα, εφόσον, ολοκληρωθεί, όπως φαίνεται η διαπραγμάτευση, προβλέπει έκτακτη σύγκληση του  Euro Working Group προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Όταν μπει και η πολιτική σφραγίδα από το Eurogroup, θα πρέπει η Αθήνα να προχωρήσει με γοργά βήματα στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, είτε με κοινοβουλευτικές διαδικασίες είτε με άλλες διοικητικές πράξεις.

Στο μεταξύ χτες έγινε μια συνολική επεξεργασία των δημοσιονομικών αλλά και του μακροοικονομικού σεναρίου για το 2018, αλλά και για την τριετία 2019-2022. Όλα αυτά αναμένεται να καταγραφούν στο  μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Εκεί θα φαίνεται  ο στόχος για πλεονάσματα τα επόμενα  χρόνια, οι προβολές για την ανάπτυξη, όπως και τα όποια περιθώρια για διανομή έκτακτου μερίσματος και τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, πάντως, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ. «Το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι πόσο μεγάλη θα είναι η υπέρβαση, που θα επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες», πρόσθεσε την Πέμπτη στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει για συμφωνία στο θέμα του χρέους έως το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. «Ο χρόνος τελειώνει. Έχουν περιοριστεί οι διαφορές, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν γρήγορα, γιατί υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα με οικονομική βοήθεια», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ασχολούμαστε σε ένα βαθμό με την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης», συμπλήρωσε.

Το πλαίσιο

Επίσης την Πέμπτη αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι ήδη ψηφισμένες μειώσεις συντάξεων θα επιβληθούν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Παράλληλα, απέκλεισε μεν την πιθανότητα να επισπευσθεί η μείωση του αφορολογήτου ορίου, αλλά κατέστησε σαφές ότι το άκρως επώδυνο μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2020.

«Τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν», τόνιζε την Πέμπτη ο αξιωματούχος μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών, στις οποίες συμφωνήθηκε ότι η ανάπτυξη θα φθάσει φέτος το 2,3%.

Μάλιστα χτες στη συνάντηση Θεσμών με την ηγεσία του Υπ. Εργασίας συμφωνήθηκε η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και οι στόχοι για την υποχρέωση έκδοσης εκκρεμών συντάξεων έχουν επιτευχθεί. Παραμένουν κάποια τεχνικά θέματα επί των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου.

Κοινωνική πολιτική

Επίσης χτες συμφωνήθηκε από 1η Ιανουαρίου 2019 να καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Μένει μόνο  σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο (με το πιθανότερο να κινείται πέριξ των 8.000-8.500 ευρώ),

Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει πέριξ των 25.000 ευρώ, καθώς θα υπάρχουν προσαυξήσεις με βάση τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

Τα ποσά της επιδότησης θα ξεκινούν από 70-80 ευρώ το μήνα. Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου, «οι συνολικά ωφελούμενοι του επιδόματος στέγασης (που είναι μέρος των αντίμετρων) θα ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα.

Τα εργασιακά

Η διατύπωση για τις προϋποθέσεις μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία είναι το μόνο θέμα που μένει ανοικτό μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης χτεσινής συνάντησης που είχε το υπουργείο Εργασίας με τους επικεφαλής των δανειστών.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις έγινε αποδεκτή, ενώ στο θέμα της διαιτησίας έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή του δικαιώματος για μονομερή προσφυγή με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα μέχρι το βράδυ εκτιμάται ότι θα έχουν οριστικοποιηθεί οι διατυπώσεις με στόχο να υπάρχει ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης που προηγείται της διαιτησίας ώστε να μην καταφεύγουν εύκολα οι κοινωνικοί εταίροι στην τελευταία. Δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή η πρόταση που περιλαμβάνεται στη νομική μελέτη για τον ΟΜΕΔ ώστε ο μεσολαβητής να έχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση να υποβάλει πόρισμα, ώστε να ενισχύεται η προσπάθεια των δυο μερών να τα βρουν μεταξύ τους πριν την καταφυγή σε διαιτησία.

Τέλος, το θέμα των νέων αντικειμενικών αξιών βρίσκεται στην τελικη φάση για συμφωνία, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση παρουσίασε τα σενάριά της και οι Θεσμοί φαίνεται να συμφωνούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κάποιες μικρές εκκρεμότητες σε πολύ λίγες τιμές ζώνης, με τις οποίες θα ασχοληθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, για να βγουν οι τελικές τιμές, έτσι ώστε αρχές Ιουνίου να τρέξουν και τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ, που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:58 - 19 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.