ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναπτυξιακό σχέδιο: «Θολό» τοπίο με μειώσεις συντάξεων και φόρους

06:30 - 23 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Αναπτυξιακό σχέδιο: «Θολό» τοπίο με μειώσεις συντάξεων και φόρους
Στις 106 του σελίδες το σχέδιο για την ολιστική στρατηγική ανάπτυξης που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει συνολικά 117 στόχους σε ένα, όμως, "θολό" τοπίο. Οι στόχοι απλώνονται στον χώρο των επενδύσεων, το περιουσιολόγιο και την εξάλειψη των κόκκινων δανείων, μέχρι το χώρο της υγείας, της ενέργειας ακόμη και τις αποκρατικοποιήσεις. Το σχέδιο αναφέρει ρητά ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για την περίοδο 2018-2022 (πλεονάσματα κλπ) ενώ διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται με μέσο ρυθμό της τάξεως του 2,1% για την περίοδο 2020-2022.

Ενώ, όμως, οι περισσότερες δράσεις που προβλέπονται δεν είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένες και ορισμένες μοιάζουν περισσότερες με "ευσεβείς πόθους", στις συντάξεις περιγράφεται ξεκάθαρα ο στόχος μείωσής τους από χρονιά σε χρονιά.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι «από δημοσιονομική άποψη, η μεταρρύθμιση του 2016 ήταν εμπροσθοβαρής. Μαζί με την συμπληρωματική νομοθεσία, οι εξοικονομήσεις πόρων αναμένεται να φτάσουν το 2,8% του ΑΕΠ έως το 2020 και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα. Οι δαπάνες για τις συντάξεις αναμένεται να μειωθούν από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 σε 13,4% έως το 2020 και σε 12,9% το 2040 -λαμβάνοντας υπόψη και την αυξηση του ΑΕΠ-, σε σύγκριση με το 13% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί. Οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης διασφαλίζει τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος».

Επίσης, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για μείωση της φορολογίας. Το αντίθετο, μάλιστα θα έλεγε και κανείς, ενώ και ο ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως κερδίζει μία θέση στην... αιωνιότητα. Δεν γίνεται άλλωστε ούτε λόγος για κατάργησή του.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και πολιτών είναι μεν αναγκαία και δίκαιη, αλλά θα γίνει πράξη μόνο εάν τα δημοσιονομικά περιθώρια το επιτρέψουν.

Η στρατηγική φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως παρουσιάζεται, αποτελείται από τις ακόλουθες βασικές δράσεις:

• Αξιοποίηση του περιουσιολογίου

• Επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών

• Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

• Διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών λογαριασμών για την αντιμετώπιση μεγάλων περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

• Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού

• Ενσωμάτωση των μέτρων του ΟΟΣΑ για τη διάβρωση της βάσης και τη μετατόπιση των κερδών (BEPS) στην ελληνική νομοθεσία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρήσεων.

• Παροχή φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου και του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

• Εξασφάλιση δίκαιων ρυθμίσεων για τους οφειλέτες του δημοσίου μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (OCW), ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση βιώσιμων επιχειρήσεων.

• Προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ μέσω της εξίσωσης των εμπορικών αντικειμενικών αξιών. Αυτή η προσαρμογή θα καταστήσει βιώσιμα, μακροπρόθεσμα, τα έσοδα (2,65 δισ. Ευρώ)και θα οδηγήσει σε δίκαιη κατανομή του φόρου επί των ακινήτων. Επιπλέον, η προσαρμογή αυτή θα ευθυγραμμίσει το ελληνικό κράτος με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣΤΕ, εξαλείφοντας τις σχετικές δικαστικές διαφορές. Θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αποτίμησης για την τακτική ενημέρωση των φορολογικών αξιών (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ακινήτων) και για περαιτέρω βελτιώσεις του φόρου ακίνητης περιουσίας ώστε οι αξίες αυτές να συγκλίνουν με τις πραγματικές αγοραίες αξίες των ακινήτων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.